26 mei 2014

Gegratineerde tomaten


Tomaten. Je zou bijna vergeten dat je ze ook nog kunt gratineren. Bij Ivanka van ikkookook73, die een leuke Frans geinspireerde blog heeft, vond ik dit recept voor de foodblogswap mei 2014.


Het recept is in de basis simpel. Snijd de tomaat in plakken of in helften. Leg er lekkere dingen op en zet het geheel in een ovenschaal onder de grill. Ik halveerde lekkere pruimtomaten en koos ervoor om een hete oven te gebruiken in plaats van de grill. Zo garen de tomaten wat langer.


We maakten twee versies. Een met Hollandse kaas en een met Turkse witte kaas en kalamata-olijven. Dat kan zomaar hè,  Turks en Grieks samen  op één tomaat. Er ging ook nog een klein beetje munt door en wat peterselie.


Verder gaat er dungesneden ui op. Neem wat meer dan je hier ziet, want de ui is heel belangrijk voor de smaak en het 'tosti-effect'.  De comibinatie tomaat-ui-kaas is in warme gerechten altijd een winner.
Ik gebruikte ook wat broodkruim van oud brood omdat ik dat zo ken van veel Franse gegratineerde gerechten. Echt nodig is het niet, maar het helpt wat met het korstje. Ik maal resten oud brood, die staan hier altijd klaar voor gebruik.


Als laatste gaat er wat goede olijfolie overheen. Heb je een heel edele eerste persing in huis, dan zou je dat ook pas kunnen doen als de schotel uit de oven komt.

Gegratineerde tomaten
 
Ingrediënten
tomaten
ui in dunne schijfjes of stukjes (geen blokjes)
knoflook
geraspte of verkruimelde kaas
een of twee lepels paneermeel
eventueel wat groene kruiden
een paar kalamata-olijven in stukjes
zout en peper of pul biber(chilivlokken)
goede olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven tot 200 graden. Snijd de tomaat in plakken of helften. Leg ze in een ovenschaal. Bedek ze met uien en andere ingrediënten naar keuze. Sluit af met een beetje olijfolie. Bak de schaal ongeveer twintig minuten in de hete oven. Serveer meteen: ze passen zowel op een hapjestafel als bij de warme maaltijd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten