6 mei 2014

Bietendip


Twee gepofte bieten waren achtergebleven. Precies goed voor een portie bietendip. Bij Ottolenghi vond ik dit recept, ik heb het wat veranderd en verkleind. Inmiddels ben ik ruim een jaar na de aankoop van zijn boeken zo gedrild dat alle ingrediënten, inclusief het zelfgemengde kruidenmengsel za'atar, al klaar lagen in de kast.


Naast za'atar gaat er dadelsiroop in. Die kun je vervangen door iets anders donkers zoets, zoals gewone keukenstroop.


Het idee is dat je bieten met een scheut volle (eigenlijk 10% vet) yoghurt blitst in de blender of keukenmachine. Erbij gaat voor de smaak verder nog knoflook, iets van gedroogde rode peper of cayennepeper, een lepel za'atar (de ingrediënten daarvoor liggen tegenwoordig bij iedere Turks/Marokkaanse winkel), twee lepels olijfolie en zout.


Dat zout neem ik bij Ottolenghi altijd met een korreltje, want hij is nogal van veel zout. Blijven proeven dus. Het is allemaal in een oogwenk klaar, als je al een gare biet of twee hebt liggen. Wij hadden de week ervoor weer 'oerbieten' bij de Landwinkel gehaald, dus het waren twee kleuren hier.Gegeten hebben we de dip met wat lekker brood en andere hapjes op een prachtige aprilavond op het Groninger land. Met een hond aan je voeten en de zon die naar de horizon buigt. Lekker! De smaak is zoet en scherp tegelijk. Het mengt niet met alles even goed, bij tomatensaus bijvoorbeeld vond ik het te veel worden. Ik zou het in een reeks dips serveren, naast humus of iets anders met peulvruchten, en met wat zure salade van komkommer bijvoorbeeld.

Bietendip

Ingrediënten
300 gram gare biet in blokjes
1 knoflookteen
1/2 eetlepel chilivlokken (of meer)
1-2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel dadelstroop (edit naar aanleiding van de foodblogswap met roosrcptn.nl)
100 ml volle yoghurt
zout naar smaak
eventueel wat citroensap of balsamico naar smaak
1 eetlepel za'atar plus wat extra om te garneren

Bereiding
Blits alles in de blender tot het fijn is. Proef of er meer zout of chilivlokken in moeten. Vooral de chili maakt het gerecht. Garneer met wat extra olijfolie, yoghurt en za'atar. Lekker met een zure salade.

Opmerking - Za'atar is een mengsel van sesam, za'atar (een meerjarig kruid lijkend op thijm of oregano), zout en sumak.


Het was gezellig, daar op het windstille Hogeland!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten