19 februari 2014

Joghurthoningmuffin met rum, peer en anijsDeze muffins zijn ontstaan uit de voorraden die ik had. In dit geval moest er wat Turkse yoghurt worden opgemaakt, en ik zocht een manier om gedroogde peren te gebruiken in gebak. Het resultaat is een sappige muffin, niet heel zoet. Mocht je het zoeter willen dan zou ik nog een of enkele eetlepels suiker aan het deeg toevoegen.


De peren heb ik overnacht laten weken. Voor de peren geweekt in rum was dat een goede weektijd, in water kan je ook met wat minder uren toe. Dan worden ze sneller zacht. Door anijs met wat roggemeel te combineren gaat de smaak wat in de richting van koek of strandkoeken van de bakker op Schier. Je kunt er alle kanten mee op, helemaal kaneel of koekkruiden of juist gewoon terug naar vanille, wat ook prima combineert met peer.

Anijszaad
Het kruim wordt prachtig luchtig, de bakpoeder voelt zich duidelijk goed bediend door de zuurgraad van de joghurt. Ik vind ze lekker zo uit het vuistje, maar omdat ze nogal broodachtig zijn kun je ze ook prima als een erg luxe broodje nog beleggen met boter en/of jam. Niet te versmaden! De kaneelsuiker geeft een soort suikerbroodsmaak aan het geheel, en in het kruim proef je zacht het aroma van de honing. Doordat de basissmaak niet al te zoet is komt ook de zoete smaak van de peer goed uit in de blokjes.Joghurthoningmuffin met rum, peer en anijs

Ingrediënten
100 gram gedroogde peer, overnacht geweekt in water of rum
(of 1 verse peer, 150-200 gram, in blokjes)

50 gram boter, gesmolten
225 ml yoghurt
60 gram honing
1 ei

50 gram roggemeel
175 gram speltbloem
1/2 theelepel baking soda (kan weggelaten)
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel gevijzelde anijszaadjes
1 snufje zout

voor het bestrooien: wat grove suiker of kaneelsuiker (mengsel kristalsuiker-kaneel)

Bereiding
1. Warm de oven voor en zet het muffinblik klaar met vormpjes. Snijd de ingeweekte peer in blokjes. Weeg de natte en droge ingrediënten af. De droge ingrediënten meng ik lekker efficient op de schaal van de weegschaal. Voor de natte ingrediënten gebruik ik een kleine stevige mengkom.
2. Assembleer het deeg: meng nat door droog en tot slot de perenblokjes erdoor. Heel kort roeren, er mogen nog kleine bloemblaasjes openspringen. Zo krijg je de beste structuur na het bakken.
3. Vul de vormpjes met een opgehoopte eetlepel beslag. Strooi er eventueel nog wat grove suiker of kaneelsuiker overheen. Bak ze 15-20 minuten in een oven van 175 tot ze goudbruin zijn en terugveren bij indrukken.

Opmerking: de rum hoort meer thuis in wat sjieker gebak eigenlijk, maar ik was benieuwd hoe die uit zou pakken. We hebben zes water- en zes rum-muffins gemaakt. De rum was niet duidelijk te proeven, maar de smaak van de muffins waarvoor de peren in rum waren geweekt was wel wat dieper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten