15 februari 2014

Linzer Gugelhupf


Van de Elzas tot Tsjechië en in alle landen daartussen wordt Gugelhupf/Gugelhopf/Kugelhupf/kouglof geserveerd. Mijn jacht op het perfecte of authentieke Gugelhopf-recept is geopend met de citroen-tulbandjes die ik een paar weken geleden blogde. Volgende station was Oostenrijk. Deze Gugelhupf ontleent zijn aroma aan rum, citroen en kruidnagel.


Na eerdere perikelen ben ik nu heel precies met het voorbereiden van de vorm. Hij werd (volgens recept) ingesmeerd met gesmolten boter en daarna met paneermeel bestoven. Dat geeft uiteindelijk een iets hardere korst dan wanneer je bloem gebruikt.


De eieren heb ik eerst met de suiker helemaal wit opgeklopt. Ondertussen smolt ik de boter. Handig omdat je dan ook meteen boter hebt om met een kwast de vorm in te vetten.


Het beslag is verder rechttoe rechtaan: door het eierschuim meng je de gesmolten boter en de gezeefde bloem. Daarna wordt de tulband ongeveer 40 minuten gebakken bij 175 graden.


Dat zag er schitterend uit zo recht uit de oven. Mooie bruine tint, niet te donker, het voelde precies goed veerkrachtig bij licht indrukken. Maar ja, hoe zou het lossen gaan?


Perfect. Kan niet anders zeggen. Bijna jammer om de klare Gugelhupf met poedersuiker te bestuiven. Maar ja, die poedersuiker geeft wel net dat beetje extra. En hoe smaakte hij? Lekker. Zowel de kruidnagel als de citroen waren duidelijk herkenbaar. De rum gaat meer naar de achtergrond. En toch, die oer-jeugdherinnering proefde ik niet terug. Binnenkort gaat mijn zoektocht dus weer verder. Ik moet nog naar de amandeltulband, de moscovische variant en natuurlijk de oorspronkelijke tulband met gistdeeg. Wordt vervolgd!


Linzer Gugelhupf
(recept gecombineerd uit verschillende recepten)

Ingrediënten
120 gram suiker
4 eieren
3 gevijzelde kruidnagels (of een kwart theelepel gemalen)
4 eetlepels rum
schil van een halve citroen
1 theelepel kaneel
snufje zout
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
150 gram gesmolten boter
wat paneermeel (liefst stevig, Semmelbrösel)

Bereiding
1. Roer de eieren schuimig met de suiker. Weeg ondertussen de bloem af en meng met de bakpoeder. Zet rum, citroen, kaneel en kruidnagels klaar. Smelt de boter en vet de vorm goed in met een bakpenseel. Schud de vorm uit met paneermeel. Warm de oven voor op 175 graden.
3. Als de eieren wit zijn uitgeslagen kun je rum, citroenschil, kaneel, zout en kruidnagel toevoegen. Daarna de (niet te hete) boter en tot slot met de hand het gezeefde bloem erdoor spatelen.
4. Vul de vorm, bak 35-40 minuten bij 175 graden. Draai de vorm een keer als je oven ongelijkmatig verwarmt, maar doe dat niet te vroeg. Anders kan je beslag instorten.
5. Keer de vorm voorzichtig na het bakken en bestrooi de Gugelhupf nog warm met poedersuiker.


Het is echt een wandelwinter dit jaar!
Dit was op een doordeweekse woensdagochtend, van school weggefiets richting het bos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten