26 oktober 2013

Kaneelbroodjes - Schneckennudel


Vandaag bak ik een keer in een andere keuken. Leuk om te doen, want het is erg gezellig hier. We zijn weer bij mijn schoonouders in het hoge Noorden. Ik twijfelde over wat te bakken. Het moest lekker zijn, maar ook wel een beetje feestelijk, want vandaag is mijn blog jarig! De eerste verjaardag. 12.000 paginabezoeken later..


Deze slakkenbroodjes zijn een klassieker in de Zuidduitse keuken, en je komt ze in andere gedaantes, bijvoorbeeld kanelbullar, ook veel tegen in Scandinavië. In Frankrijk heb je de pain aux raisins, zelfde vorm, maar in meer luxe versie worden ze niet met gistdeeg maar met  pâte à couque gebakken (gistdeeg met laagjes boter).

Leuk, een keer ander servies!
 
Inmiddels zijn ze natuurlijk al eeuwenlang meeverhuisd naar de Verenigde Staten. Daar heb je koekjes die in naam op Schneckennudeln lijken ("Snickerdoodles") en je hebt veel varianten van gerolde broodjes die cinnamon rolls of swirl buns worden genoemd, vaak in een blik gebakken in plaats van los naast elkaar. De laatsten lijken dus ook in vorm en receptuur op Schneckennudeln. Daarnaast heb je ook nog scheurbrood, monkey bread en aanverwanten. Die lijken weer niet kwa vorm of naam, maar wel in de receptuur, vanwege de combinatie van gistdeeg met een losse laag suiker/kaneel/boter.



De basis is verrijkt gistdeeg dat wordt uitgerold en wordt bestreken met een vulling. Daarna wordt het deeg met de vulling opgerold, in plakken gesneden en gebakken na een laatste rijs. Voor de vulling wordt suiker gebruikt, kaneel en iets van room of boter. Daarnaast zie je heel wisselend nog extra ingrediënten in de vulling. Noten, maanzaad, stukjes chocolade of rozijnen en als smaakmakers nog vanille of cacaopoeder of citroenrasp.


Heel veel variatie dus. Maar het basisrecept is al zo sterk: ik zou gewoon je gistdeeg maken, laten rijzen, uitrollen en dan je keukenkastjes afschuimen om te zien wat er in de rolletjes kan. Suiker, kaneel en boter is al lekker genoeg. De rest is eigenlijk extra en zeker geen reden om het bakken te laten.

Goed gerezen in de oven met waterdamp
Voor mij was die eerste hap weer het ultieme thuiskomen. Zo graag als mijn zonen nu in dat mooie huis op die wierde bij hun grootouders zijn, zo schudde mijn oma vroeger in dat huis aan de helling de Schneckennudeln uit haar mouw. Een heel toepasselijk recept dus voor dit herfstvakantieweekend.

 

Ik bakte nu een walnoten- en een chocoladevariant. De eerste met citroenglazuur, de tweede met suikerglazuur. En echt, het maakt niet uit wat je er precies in doet of waar je het mee glazuurt. Warm, net uit de oven, of de volgende dag uit het blik: heerlijk! Ze zijn niet overdreven zoet of zwaar, er gaat veel minder suiker en boter in dan in veel Amerikaanse recepten. Je kunt dat ook nog een beetje aanpassen aan je eigen smaak. Houd je van zoet, dan leg je er een flinke laag bruine suiker op voor het rollen. Houd je van maanzaad, dan kook je eerst een papje voor de vulling van melk en maanzaad. Nou ja, wat je ook doet, veel bakplezier!



Schneckennudel

Ingrediënten
500 gram bloem
90 gram suiker
100  gram boter
230 ml warme melk
1/2 blokje verse gist of een zakje gedroogde gist (7 gram)
een mespuntje zout
1 ei

50-80 ml gesmolten boter
75 gram lichtbruine suiker
kaneel
gehakte noten (50 gram)
gehakte pure chocolade (40 gram)
eventueel nog maanzaad, rozijnen, vanillesuiker, cacaopoeder of citroenrasp

Poedersuikerglazuur aangeroerd met citroensap of water van ongeveer 50-80 gram poedersuiker

Bereiding
1. Roer de gist aan met wat suiker, wat warme melk en wat bloem tot de consistentie van dunne vla. Laat dit een kwartiertje staan. Meng dan de overige ingrediënten erdoor tot het een samenhangend deeg is. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten met de hand of in de machine tot een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rijzen. Een uur mag ook. Als je haast heb, kan je deze rijs overslaan.
2. Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoekige lap. Bestrijk de lap met boter en bestrooi met suiker en kaneel. Naar keuze kun je nog gehakte noten of chocolade toevoegen, of de noten echt fijngemalen uitstrooien. Dat laatste zie je in veel oudere recepten. Rol het deeg daarna op tot een nette rol en snijd deze rol in stukken van 1,5 cm. Leg de stukken plat op een bakblik en laat ze een half uurtje rijzen in een oven waarin je een schaal met kokend water hebt gezet.
3. Haal de gerezen Schneckennudeln weer uit de oven, verwarm voor tot 180 a 200 graden en bak de Schneckennudeln in ongeveer een kwartiertje af. Je kunt ze nu al lauwwarm opeten, zo uit de hand...  of laten afkoelen voor het glazuren.
4. Roer een glazuur van de poedersuiker en het sap of water dat je met eetlepels of zelfs theelepels tegelijk toevoegt tot het glazuur net goed strijkbaar is. Strijk het over de Schneckennudeln of giet het in streepjes erover.
 

Dag zeggen tegen de honden blijft een hele klus voor jongste. Gelukkig had hij ze dit keer uitvoerig op de gevoelige plaat vastgelegd. Geef hem eens ongelijk, wat een schatten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten