16 oktober 2013

Gekaramelliseerde witlof


Vandaag een verzoeknummertje. Ik had bovenstaande foto op Facebook gezet, en er ontspon zich een geanimeerd witlofgesprek dat eindigde met een receptverzoek.

Dinsdag is tegenwoordig kookdag bij ons thuis. Dat betekent dat de jongens koken, maar niet heel structureel of gepland ofzo. Als ze zin hebben doen ze mee. Vandaag wilde de jongste per se nog iets maken, terwijl er al het een en ander alleen maar opgewarmd hoefde te worden. Dat werden dus deze witlofstronkjes. We haalden de buitenste lelijke blaadjes eraf (leermoment: er moet wat overblijven ;-) ), halveerden ze en bakten ze om en om in een eetlepel olie en een eetlepel boter. Ik had de Fissler-pan goed voorverwarmd. Als er geen kinderen bij waren geweest zou ik misschien alleen maar boter gebruikt hebben, maar dat vond ik nu te risicovol; boter verbrandt sneller.


We bakten ze nu ongeveer vier-vijf minuten per kant. Voor kleinere stronkjes kan je met 3 minuten toe. Daarna bestrooiden we ze met zout  en peper en met een eetlepel rietsuiker. Vervolgens draaiden we ze een paar keer om op tamelijk hoog vuur tot ze mooi gebruind waren. Aan tafel werd deze witlof enthousiast onthaald. Eerst proef je vooral de smaken van het bakken, dus de karamel en peper en zout en boter, en daarna mengt de eigen witlofsmaak erdoorheen. Verslavend.


Gekaramelliseerde witlof

Ingrediënten
witlof - ik reken toch wel 200 gram per persoon
wat boter en/of olie
zout en peper
per kilo witlof 1-2 eetlepels suiker of honing
eventueel balsamico azijn naar smaak

Bereiding
Bak de gehalveerde stronkjes om en om tot ze bijna gaar zijn, 2-5 minuten per kant. Bestrooi dan met zout en peper. Voeg de suiker of honing toe en blijf om en om bakken tot zich een mooi karamellaagje heeft gevormd. Laat naar smaak nog wat balsamico meebakken. Direct serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten