29 oktober 2013

Scones


Gisteren vroeg buurvrouw B. om een recept voor scones. Mijn scones-recept komt van een forum op internet, de tijd voor Facebook dus. Ik heb nog steeds virtueel contact met de auteur, die inmiddels wel de aller aller verste lezer van mijn blog is; ze woont het grootste deel van het jaar op een berg in Papua-Nieuw Guinea. Daarom moet zij flexibel zijn met ingrediënten. In het origineel is aangegeven dat je ook gewone melk of melkpoeder met water of verdunde gecondenseerde melk kunt gebruiken. Ook in de suikersoorten heb je vrijheid: lichtbruine bastersuiker, rietsuiker, kristalsuiker, het kan allemaal. Neem het dus meer als een richtsnoer dan als een ijzeren wet.


Karnemelk heeft overigens wel de voorkeur bij dit soort bakpoederdeeg. Karnemelk verbetert de werking van bakpoeder, en aan het eindresultaat proef je niet af dat er karnemelk door het deeg is gegaan. Je kunt de karnemelk zoals gezegd wel door melk vervangen, dat gaat ook goed, alleen zullen je scones minder makkelijk rijzen.Het deeg voor scones moet snel worden gevormd zodat de boter in slordige stukjes in het deeg belandt en niet smelt. Als je eenmaal de boter door het deeg hebt gesneden is het meer een kwestie van de karnemelk over het deeg verdelen en de boel bij elkaar harken dan dat je echt zou kneden. Dat laatste is niet de bedoeling. Zodra het deeg ongeveer een lap is geworden kan je gaan uitsteken. Dat kan prima met een klein limonadeglaasje, maar in mijn kast stond dit schattige vormpje te wachten. Eigenlijk is het bedoeld voor ravioli denk ik, maar ik vind het superschattig, een scone met een ribbelrandje.Als je de scones tegen elkaar zet op het bakblik rijzen ze mooier. Eventueel kan je ze nog wat uit elkaar trekken aan het eind van de baktijd, mochten de binnenste scones te nat blijven. Maar als je ze losjes op het blik hebt gezet is dat niet nodig.


De jongens, die tussen herfstbuien door naar huis waren gekomen, hebben hiervan gesmuld. Voor mij blijft het wat zoet en wit, ik ben meer van de buttermilk biscuits. Die zijn net wat tammer, zeker als je spelt gebruikt. Maar er zijn nu eenmaal dagen, dan is alleen het beste goed genoeg. Als je vingers echt koud geregend zijn en het is ook de eerste dag dat je de winterkou in de lucht voelt, dan is het wat hoor, zo'n warme scone, net uit de oven, met huisgemaakte jam...


Scones zonder moeilijke ingrediënten

Ingrediënten
280 gram bloem
60 gram boter
30-40 gram suiker (10-20 gram voor minder zoete scones)
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda, te vervangen door bakpoeder
120 ml karnemelk (of melk)

Bereiding
1. Weeg en meet alle droge ingrediënten af bij elkaar. Snijd de boter erdoorheen met twee messen op het aanrecht of in de keukenmachine. Meng dan de karnemelk erdoor en vorm snel een slordig deeg. Niet lang kneden.
2. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 cm en steek rondjes uit. Zet de rondjes op een bakplaat, bestrijk ze met wat karnemelk en bak ze tot ze bruin en gaar zijn. Kleine scones zijn in 12 minuten klaar, grotere kunnen tot 20 minuten nodig hebben. Eet ze met wat room en jam.


1 opmerking: