14 oktober 2013

Bananenmuffins


Bananen, zeker overrijpe bananen, geven een heel zoete smaak. Dus als je wat van die bruinige exemplaren hebt liggen kun je ze in een handomdraai omtoveren in deze gezellige minimuffins. Zoals je ziet heb ik ook nog wat geëxperimenteerd met papiertjes. Minimuffinpapiertjes gaan hard (24 stuks per blik) dus het aan stukken snijden van bakpapier is dan een goed alternatief. Ik vormde ze over een borrelglaasje; het vullen was daarna iets meer gedoe maar ging goed.

Voor dit recept kan je prima totaal bruine bananen gebruiken die zo uit de hand wat melig smaken. Als het zoet je te wee wordt ligt een combinatie met appel of ander fruit (aardbeien, wat blauwe bessen of bramen evt. uit de vriezer) voor de hand. Veel kinderen vinden een zoete bananenmuffin ook zo lekker. Vaak vraag ik wie er rozijnen door wil. Halverwege het vullen roer ik dan nog een flinke hand sultana's door de mix.


Op deze foto's zijn de muffins wat aan de lichte kant gebakken. Dat kwam doordat ik al bij het supergezellige avondeten van ons buurtfeest zat; slecht voor de timing!

Simpele bananenmuffins

Ingrediënten
Twee overrijpe bananen
1 ei
175 ml karnemelk (geheel of gedeeltelijk te vervangen door resten zuivel, liefst wel zure zuivel)
220 gram bloem
50 gram lichtbruine basterdsuiker
nootmuskaat
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
75ml boter, gesmolten
grove suiker voor het bestrooien (rietsuiker of kristalsuiker)

Bereiding
1. Maak een natte mix van geprakte banaan, ei, karnemelk en boter. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een andere kom.
2. Warm de oven voor op 175 graden hetelucht en vul de vorm met papieren schaaltjes of knip vierkantjes uit bakpapier en vorm ze voor op een borrelglaasje.
3. Vouw de droge en natte mix kort door elkaar. Als er nog kleine bloemsporen in het deeg zitten stoppen met roeren en de vormpjes vullen.
4. Bestrooi de muffins eventueel nog met wat grove suiker en bak ze dan af in 12 (mini) tot 20 (normale maat) minuten. De baktijd kan wat variëren. Ik let vooral op de kleur: mooi goudbruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten