23 oktober 2013

Bladerdeegpakketjes


Als het tijd wordt voor een makkelijke maaltijd, en in de koelkast zijn weer schatten te vinden als een restjes aubergine, drie stukjes paprika, een net niet zielige bleekselderij - dan is uur van de bladerdeegpakketjes geslagen. Dit soort pakketjes is enorm tolerant voor veranderingen, het maakt echt niet uit wat je erin stopt. Een beetje hakken, proeven en kruiden en er rolt altijd iets lekkers uit!


Eerst begin ik met het voorgaren van de groentes. Ik zet het uitje op en snijd daarna de overige groentes in mooie blokjes. Het oog wil ook wat.


Dat begint al ergens op te lijken! Ik bak alles daarna een paar minuten aan, te beginnen met de hardere groentes die langer nodig hebben om te garen, de zachte zoals paprika komen als laatste. Dan zoek ik er wat specerijen bij. Omdat wij alles op voorraad hebben en de grote vijzel klaarstaat zul je altijd weer andere namen langs zien komen. Schroom niet om gewoon wat kerrie, ras-el-hanout of oregano te gebruiken. Net wat je in je keukenkastje vindt.

 

Als je bladerdeeg zonder dierlijke ingrediënten gebruikt, kun je deze pakketjes makkelijk veganistisch maken. Mocht dat niet nodig zijn, dan kan je ook voor de vulling kaas of een restje vlees of worst toevoegen. Wat gorgonzola, oude kaas of salami zou prima werken. Maar ook zachtere smaken zoals mozzarella of ricotta of jonge kaas zijn een optie. Wij hielden de vulling dierloos en kozen voor wat zaden. Jongste is helemaal tuc op sesam, dat ging er dus in. En pompoenpitten geven een heerlijke crunch. Dat vult mooi de zachte beet van de groente aan; de vulling smaakt zo wat interessanter.


Bij het vullen kan je best flink wat vulling per pakketje gebruiken. Door de overklap-kant wat in te snijden kan het vocht goed ontsnappen tijdens het bakken en voorkom je dat het pakketje openbreekt. Doordat het droger blijft gaart ook de onderkant beter. Sluit de zijkanten met een vork. Jongste wilde graag nog meer sesam, dus met wat losgeklopt ei plakten we sesam op de buitenkant.


Zijn broer gaf de voorkeur aan de naturel-variant. Voor het bestrijken gebruikten we ei, maar dat kan je dus weglaten als je een totaal veganistisch pakketje wilt maken. Wij combineren deze pakketjes met een stevige soep waarin ook peulvruchten zijn verwerkt en sluiten af met een zuiveltoetje. Zo kom je niets tekort en kan je prima vegetarisch eten zonder "vleesvervangers".


Bladerdeegpakketjes

Ingrediënten
vier bladerdeegvellen van de Lidl (komt overeen met acht vierkante bladerdeegvellen van andere merken)
een ui
gemengde groenterestjes in kleine blokjes
wat specerijen (fenegriek, koriander, komijn, mosterdzaad)
sesamzaad en pompoenpitten of zonnebloempitten (optioneel, kan weggelaten of vervangen door wat kaas of vlees)
zout en peper
Knoflook naar smaak (wij hadden het weggelaten)
een losgeklopt ei en sesam, maanzaad of kaas voor het garneren

Bereiding
1. Haal de bladerdeegvellen uit de verpakking en leg ze naast elkaar op het aanrecht om te ontdooien. Warm de oven voor op 200-220 graden (zie de verpakking van het bladerdeeg).
2. Snipper het uitje en bak het aan. Snijd de overige groenten in fijne blokjes en bak ze mee. Kruid het geheel met gevijzelde specerijen naar keuze of met een ander klaar kruidenmengsel. Meng tot slot de zaden (of kaas/worst) erdoor en laat de vulling iets afkoelen.
3. Vul de pakketjes, vorm ze naar keuze. Als je wat inkepingen in de bovenkant maakt gaart het pakketje makkelijker. Bestrijk ze naar wens met ei en bestrooi ze met sesam.
4. Bak gedurende ongeveer 15 minuten in een hete oven. Serveer met wat rauwkost.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten