23 oktober 2014

Onze no-knead pizzabodem


Deze variant op no-knead-deeg is hier in huis de favoriete pizzabodem geworden. Elastisch, smaakvol, luchtig. Met gewoon deeg hoef ik niet meer aan te komen. Het deeg wordt heel lang van te voren (zeker 24 uur) gemengd en staat al die tijd bij kamertemperatuur. Daardoor is er maar heel weinig gist nodig. Ik gebruik niet alleen maar witte bloem, maar een mengsel met gebuilde tarwebloem en wat volkoren semolina. Kun je die niet krijgen, neem dan gewone semolina.


Semolina is griesmeel van durum tarwe. Het is in verschillende graden verkrijgbaar, van grof tot fijn. Voor pizzadeeg gebruik ik fijne semolina. Kun je het niet krijgen, dan zou ik in ieder geval iets anders bijmengen zodat je niet alleen maar witte bloem gebruikt. Ik vind dat de smaak beter wordt als er ook wat gebuilde tarwebloem, speltbloem of volkorenmeel bij het deeg zit. Exacte verhoudingen daarvoor doen er niet zoveel toe, daar kun je mee afwisselen.


Het deeg staat 24 uur en daarna begint het echte werk pas. Je zult zien dat het deeg wat is gerezen maar dat vooral de consistentie erg is veranderd. Het is behoorlijk elastisch geworden. Je legt dus een portie deeg op een ingevet, met polenta bestrooid bakblik en dan moet je aan de bak! Vet je handen in met wat olijfolie en tem het deeg. Duw het naar de randen en trek het voorzichtig in vorm tot je een goede platte pizza hebt.


Het kan zijn dat het even duurt voordat het meebeweegt, en er kunnen wat gaten ontstaan. Maar uiteindelijk zullen de gluten in het deeg toch toegeven en kun je de pizza gaan beleggen.


Werk je met een pizzasteen, dan breid je het deeg uit op een stuk bakpapier in plaats van rechtsstreeks op het blik en schuif je het papier op de steen. Baktijden zijn 10-12 minuten op blik en 5-6 minuten op een steen. Het is door het lastige uitspreiden wat meer werk dan gewoon deeg dat uit te rollen valt. Maar probeer het een keer uit! Dit is de enige foto die ik vorige keer kon maken. Het deeg is luchtig van binnen met een stevige elastische korst. Niet van deze wereld!

No knead pizzadeeg

genoeg voor 2 dikke of 3 dunne pizza's

Ingrediënten
400 gram bloem
100 gram natuurbloem
100 gram volkoren bloem van durum tarwe of een andere, wittere, semolina
een ruime 1/4 theelepel gist (1,5 ml = ongeveer 1,5 gram)
1 theelepel (2,5 ml) zout
480 gram water uit de kraan
mengen en 24 uur bij kamertemperatuur laten staan

Voor het bakblik: olijfolie en wat grove polenta

Bereiding
1. Roer het deeg een dag van te voren en zet afgedekt weg bij kamertemperatuur
2. Warm de oven voor op 250 graden. Vet een bakblik in, bestuif met polenta en leg een deel van het deeg in het midden. Bevochtig je handen met olie en spreid het deeg uit tot de randen. Gewoon volhouden ook als het een gatenboel wordt. Uiteindelijk komt dat goed.

Opmerking
Heb je maar een halve dag? Verdubbel dan de hoeveelheid gist en volg verder de normale aanwijzingen.

Het beste bewijs - geen tijd om een foto te nemen! Op, op opperdepop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten