27 februari 2015

Drievoudige gemberkoekjes


Deze koekjes bevatten drie vormen van gember: geconfijte bakgember, gemberpoeder en geraspte verse gember. In de hier gegeven verhoudingen krijg je een koekje met een aangename smaak en een prettige scherpe nasmaak. Wil je echt een flinke kick, dan kun je alle gemberhoeveelheden met een factor anderhalf vermenigvuldigen.


Eigenlijk heb ik allemaal thema-series op mijn blog. Gerechten met peulvruchten bijvoorbeeld, traditioneel Schwäbische gerechten, dagelijkse soepen... Dit recept valt in het rijtje smaak-kickers. Voor mijn vader, die dit jaar zijn negentachtigste lente in gaat, zoek ik de laatste tijd naar uitgesproken smaken. De tarte au citron met grapefruitblosjes viel in dat thema, de minestrone met harissa, en nu dus deze uitgesproken koekjes. Het zijn niet al te zoete koekjes met een goede gembersmaak en een scherpe nasmaak. Het recept bevat een mooie basis van specerijen en is niet te vet. De inspiratie kwam onder andere van Alice Medrich, al lang een favoriete auteur van mij.


Ik gebruikte de dikke originele keukenstroop. Als je toch al boter smelt is het handig om de stroop even mee te warmen. Dan kan je hem makkelijker verwerken. Het uiteindelijke deeg is nogal zacht. Voeg naar behoefte een lepeltje extra bloem toe, maar bedenk dat het deeg zacht mag blijven. Voor de verwerking is dat geen probleem.Je rolt kleine balletjes die je nog even door grove (rietsuiker) haalt voordat je ze op een blik zet. Het blik hoeft niet ingevet te zijn. Klinkt bevreemdend, maar geloof me, dit gaat werken.


Bij het afbakken moet je goed opletten. Mijn eerste blik werd iets te donker naar mijn smaak. Controleer tijdig, vanaf een minuut of zeven, acht. Ze mogen uit de oven zodra ze zijn opgekomen en weer iets inzakken. Na het inzakken heb je de keus: haal je ze meteen uit de oven dan heb je een groter zacht stuk in het midden. Laat ze nog een of twee minuten extra in de oven, dan zijn ze vrijwel helemaal knapperig.


Haal ze ook snel van het blik, want ze garen anders te ver door. Zet je afkoelrek en je paletmes alvast klaar, daar zul je geen spijt van krijgen!


Over het algemeen vaart dit soort koekjes wel bij een paar dagen narijpen in een blik, maar dat kon weleens lastig worden. Ze zijn heerlijk. Wegstoppen dus - of toch maar meteen opeten....??
Het recept levert om en nabij de zestig koekjes op, dus een deel opsnoepen en een ander deel bewaren is een goede mogelijkheid. Ze vielen bij oud en jong in de smaak.

Drievoudige gemberkoekjes
voor ongeveer 60 koekjes

Ingrediënten
100 gram boter
een opgehoopte eetlepel zware keukenstroop

260 gram speltbloem
2 tl baking soda
1 1/2 tl kaneel, gemalen
1/2/ tl piment, gemalen
2 tl gemperpoeder
1/4 tl zout

1 groot ei
50-100 gram kristalsuiker (afhankelijk van hoe zoet je ze wilt)
50 gram rietsuiker of bruine basterdsuiker
80 gram bakgember op siroop, in stukjes
een ruime eetlepel geraspte verse gember

voor het rollen nog eens 100 gram rietsuiker of andere grove suiker

Bereiding
1. Smelt de boter met de keukenstroop en laat ze wat afkoelen. Meng de bloem met bakpoeder of baking soda, specerijen en zout.
2. Roer suiker en ei door de afgekoelde boter. Voeg dan de fijngesneden bakgember en de verse gember toe. Vouw hier het bloemmengsel doorheen.
3. Rol balletjes van een ruimte theelepel en rol ze door grove suiker. Zet ze op een niet ingevet blik, en bak ze 9-11 minuten af in een oven van 175 graden hetelucht. Haal ze uit de oven zodra ze weer inzakken, houd dat scherp in de gaten! Laat ze meteen afkoelen op een rooster zodat ze niet doorgaren.


De volgende generatie neemt de fakkel al over als het om het fotograferen gaat. Mooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten