4 november 2013

Krentenbolletjes van Karlsson


Als je Astrid Lindgren leest, dan zijn er altijd figuren die je bijblijven. Karlsson, de überhyperassertieve vriend van Erik, is er zo een. Karlsson is een man in zijn beste jaren, precies dik genoeg, die niets zo leuk vindt als mensen " tirriteren". Als dat kan door het jatten van krentenbolletjes dan zal hij het niet laten. Die eet hij vervolgens boven op het dak op met Erik, waarbij hij het zo uitkient dat Erik twee krentenbollen eet, en Karlsson zelf maar liefst acht.Het recept komt net als het recept voor de scones vorige week van een forum dat inmiddels ter ziele is. Ik heb het een beetje aangepast kwa meelsoorten en deegbereiding, omdat ik geen broodbakmachine gebruik. Door een voordeeg te maken, blijft het kneden beperkt. Voor het voordeeg gebruik je alle vloeistof (melk in dit geval) maar minder bloem of meel. Ik gebruikte voornamelijk speltmeel dat we net hadden gehaald. Het is ver uitgezeefd, dus niet zo grof als volkorenmeel, maar donkerder dan patentbloem, en het heeft een lekkere smaak.


Na de eerste rijs gaat de rest van het meel en de overige ingrediënten erbij. Ik kneed het deeg dan flink door en laat het nogmaals rijzen. Je kunt ook meteen bolletjes vormen als dat je beter uitkomt.


Hierboven het deeg na het kneden, je ziet al dat de gluten goed ontwikkeld is en dat het mooi soepel en vormbaar is geworden. Het wonderlijke vind ik dat dit deeg zonder extra aroma zoals citroenschil of kaneel toch heel veel smaak blijkt te hebben als het eenmaal gebakken is.. waar dat aan ligt is me een raadsel!Deze hoeveelheid past op een blik. De bollen kunnen wel een klein beetje aan elkaar groeien maar dat geeft juist een mooi scheurrandje, net als bij de banketbakker.
 
Krentenbollen van Margje

Ingrediënten 
5 gram gist
600 gram bloem (een combinatie van speltmeel 85% en wat patentbloem)
400 ml volle melk
40 gram boter
2 eetlepels rietsuiker
300 gram krenten of rozijnen of een mengsel
1 theelepel zout

Bereiding
1. Maak een voordeeg van alle opgewarmde melk, de gist, de suiker en ongeveer de helft van het meel. Laat verdubbelen (duurt circa een half uur). Je kunt de boter erop leggen om zacht te worden.
2. Meng het resterende meel, de boter en het zout door het voordeeg en kneed tot een soepel deeg. Kneed als laatste de rozijnen door het deeg. Je kunt dit deeg nogmaals laten rijzen of meteen de krentenbollen vormen. Verdeel daartoe het deeg in 16-24 stukken, net hoe groot je de bollen wilt hebben. Vorm ze eerst rond en bol ze dan op door de zijkanten eronder te duwen tot je een bovenkant hebt zonder zichtbare rozijnen.
3. Zet de gevormde, opgebolde broodjes op een blik en laat ze in de oven met een pan heet water eronder verdubbelen in 30-45 minuten. Haal dan het blik uit de oven, verwarm voor op 175 graden en bak af in 12-15 minuten. Controleren vanaf 10 minuten, laat ze niet te donker worden! Eventueel kun je ze vijf minuten voor het eind van de baktijd nog insmeren met gesmolten boter voor een zachtere korst.

Tip
Ik vries deze broodjes, al dan niet gesmeerd, vaak in. De jongens kunnen ze dan zo uit de vriezer mee naar school nemen.
En nu snel naar de bieb, als je tenminste zo'n bofkont bent dat je Karlsson nog niet kent!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten