16 november 2013

Snelle appeltaart


Als je om half elf het eerste verjaardagsbezoek verwacht en je wilt een lichte taart serveren, dan is een taart met fruit een veilige optie. Ik bedoel, death by chocolate vind ik om halverwege de ochtend werkelijk veel te zwaar. Dat moet je willen, dat de visite de rest van de dag rondtorkelt na zo'n valse start.Deze taart gaat ook nog heel snel. Het alternatief zou een geroerd deeg zijn waarin je schijfjes appel zet. Ook lekker, en misschien iets sneller te assembleren omdat er niet gehakt of uitgerold hoeft te worden.


Maar in dit geval moest het toch een platte taart worden met "harde wener deeg", dat standaarddeeg van 3:2:1 bloem, boter en suiker. De hoeveelheid deeg is net genoeg voor een grote vorm. Als je nog niet zo ervaren bent zou ik de hoeveelheden wat verhogen (makkelijk door de heldere verhoudingen) of een iets kleinere vorm kiezen. Voor de door mij gebruikte vorm moet het deeg echt behoorlijk dun worden uitgerold. Eventuele gaten of scheuren kan je vullen met stukjes deeg, maar je hebt niet veel speelruimte door de krappe hoeveelheid.


Een andere mogelijkheid is om deeg te kopen in de winkel. In Frankrijk is dat heel gebruikelijk, en ook bij de Jumbo in Nederland ligt dit soort deeg standaard in de schappen. Ik koop het nooit, en het was alleen maar aan deze blog "Au tour de ma table" te danken dat ik er weer op gewezen werd.Voor mij is deeg maken geen obstakel. En dit soort deeg al helemaal niet, want dat hoeft niet op het moment zelf gemaakt te worden. Harde wenerdeeg is perfect in te vriezen of een dag in de koelkast te bewaren.


Er is een wat langere variant van deze taart waarvoor de appel wordt ingesuikerd. Het fruit verliest dan vocht, en kan daardoor in een dikkere laag worden gelegd, eventueel ook met rozijnen. Met het vocht maken wij dan een streussellaag. Maar daar was nu allemaal geen tijd voor. Wel bestrooide ik de bodem met wat paneermeel en custard, zoals je hierboven goed kunt zien. Dat is echter niet essentieel; je kunt de taart ook heel goed zonder bakken. Ik deed het om zeker te gaan dat ik binnen de tijd een goede "Kuchen" zou hebben voor het bezoek. Het was wat onwennig om de stukjes appel zonder omhaal meteen op de taart te leggen, maar het heeft prima gewerkt. Een frisse, sappige taart waarin je goed kon proeven hoe lekker de nieuwe appels zijn.

..in het ochtendzonnetje
Platte appeltaart

Ingrediënten
100 gram tarwebloem
50 gram speltmeel 85% (te vervangen door meer tarwebloem of een ander type meel of bloem)
100 gram koude boter in stukjes
50 gram kristalsuiker
Een half groot ei, of bijna een heel klein ei

(eventueel enkele eetlepels broodkruim, paneermeel of custardpoeder)
kaneel, een ruime theelepel

3 grote goudreinetten geschild en gesneden in 12-16 partjes per stuk
1 licht opgehoopte eetlepel fijne kristalsuiker
nog wat meer kaneel of een snufje speculaaskruiden

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Maak een gehakt deeg van de bloem, speltmeel, koude boter, kristalsuiker en ei. Laat dit even rusten, of rol het meteen uit. Bekleed een grote platte vorm. Ik gebruikte een 32 cm vertinde vorm met ribbeltjesrand en losse bodem.
2. Bestrooi de bodem met wat paneermeel en/of custardpoeder. Echt maar een enkele eetlepel is voldoende, weglaten kan ook. Beleg de bodem met dunne partjes appel, en sluit af met een ruime eetlepel suiker erover gestrooid en nog wat kaneel of speculaaskruiden. Sla als laatste de randen terug over de appel. Al is het maar een centimetertje. Het geeft een mooi effect en vergemakkelijkt het lossen uit de vorm straks.
3. Bak de taart 40 minuten. Als je onderwarmte hebt, kun je de laatste 20 minuten overschakelen op onderwarmte. Draai de vorm halverwege eventueel als je oven wat onregelmatig verwarmt zodat je geen verbrande appelrandjes krijgt. Daarna lossen en serveren! Doordat hij zo dun is, is hij binnen korte tijd afgekoeld tot lauw.

Tip
Bij ons thuis werden zulke appeltaarten met de dubbele hoeveelheid deeg (250 tot 300 gram bloem) gebakken op een ovenblik, dus gewoon helemaal een rechthoekig blik gevuld. Daar worden dan vierkante stukken van gesneden.


Met dit soort taarten wordt het makkelijk om de herfst binnen te halen. Laat die zon maar schijnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten