13 maart 2015

Hartige taart wilde spinazie - pompoen - ingelegde citroen


 Het was zondag, en weer tijd voor spinazietaart. Ontelbare varianten kun je zien langskomen. Ik had in de Dikke Vinazza, een lief kado van Marie, een leuke smaaksuggestie gevonden. Oorspronkelijk voor de bereiding van snijbiet, maar dat is natuurlijk prima te gebruiken voor wilde spinazie.


Diane Lensink fruit de schil van een halve ingelegde citroen samen met een dikke knoflookteen en voegt daarna de spinazie toe. Het geheel stooft even, en daarbij trekken de smaken prachtig door. Lekker in harmonie en weer eens wat anders dan ui, knoflook en/of rode peper.


De spinazie zag er super uit. Van Beterbio was ie weer, eigenlijk geen idee waar hij vandaan komt. In dit geval heb ik alleen maar de wortels verwijderd en de bladen losgesneden. Alle stelen gingen mee de pan in.


 Voor de vulling voegde ik nog wat eerder al gegaarde pompoen toe in blokjes, en verder kaas en eieren. Dat gaf zoveel zout dat er geen toegevoegd zout meer nodig was. Het ontvouwen van yufkadeeg is een goede geduldoefening. Ongeveer is ook goed, scheuren laten zich makkelijk repareren. Dit was de variant met heel grote vellen, de middelgrote maat zal wat makkelijker werken.


Invetten kan met olijfolie of boter of met een mengsel ervan. Op de verpakking van het deeg vind je ook de oorspronkelijke mix waarmee het deeg bevochtigd kan worden, die heb ik bijvoorbeeld gebruikt in dit recept. Dan gaat er naast vet nog Turkse yoghurt en ei doorheen. Ook lekker. Maar voor nu vond ik dit een betere balans, ik wilde graag krokant deeg tegen een mooie compacte en smaakvolle vulling. Dat lukte wonderwel.


De taart is warm uit de oven lekker, maar ook de tweede dag is hij nog prima met een mooie knapperige korst. Laat hem dan wel even op een rooster afkoelen zodat de onderkant goed droog blijft.

Taart van wilde spinazie met pompoen en ingelegde citroen
voor ongeveer zes porties

Ingrediënten

500-750 gram wilde spinazie
een el olijfolie
een knoflookteen en een kwart schil van een ingemaakte citroen
150 gegaarde pompoen in blokjes
80 gram geraspte kaas
80 gram peynir of feta
3 eieren
peper
pak yufkadeeg (ik gebruikte 300 gram)
wat olie en boter (50-75 gram in totaal)
3 eetlepels couscous

Bereiding
1. Was de spinazie, snipper de knoflook en citroenschil. Gooi de binnenkant van de citroen weg. (In de tekst vermeld ik een halve schil, maar tijdens het koken koos ik toch voor een kwart).
2. Fruit de knoflook en citroen aan in wat olijfolie, en stoof dan de spinazie mee tot deze geslonken is. Giet zo nodig vocht af.
3. Laat de spinazie in een kom iets afkoelen. Weeg ondertussen de kaas af en rasp en verkruimel. Roer de eieren los. Meng dan pompoen, kaas en ei door de spinazie. Breng op smaak met peper en roer er een paar lepels couscous door als het erg vochtig lijkt.
4. Pak de yufkadeegvellen uit. Leg er op een bakblik drie verschoven over elkaar heen en vet ze tijdens het stapelen in met een kwast. Gebruik olijfolie, gesmolten boter of een combinatie. Leg de  vulling in het midden, breid wat uit en vouw dan de zijkanten erover heen. Bovenop mag het deeg wat krullen en plooien, dat oogt goed en wordt lekker knapperig. Bak het geheel af bij 175 graden tot de taart bruin is maar niet aangebrand, rond een half uur. Wij aten hem met een kleine salade van venkel, rode kool, rucola en alfalfa.

De zon is deze maand maart wel zo prachtig! (de Geertekerk is het hele jaar door mooi.)

1 opmerking:

  1. Ha! Wat een goed idee, onze spinaziezaadjes in de AH-moestuintjes komen namelijk rapido op ;-)

    BeantwoordenVerwijderen