29 maart 2015

Koekjes van gierst en raapsteeltjes


Dit was een snelle voltreffer. Een rest gare gierst, het allereerste bosje raapstelen uit het Beterbio-pakket en een kwartiertje tijd. Ik maak dit soort koekjes of fritters vaker. Vanwege de raapsteeltjes (en vanwege de tijd) heb ik dit recept heel simpel gehouden. Hun smaak komt mooi uit zonder tierelantijnen.


Behalve zout en peper kan je namelijk prima uit je dak gaan met buitenissige specerijen, verse kruiden en andere condimenten. Maar gierst, een nogal vette graansoort, heeft veel smaak van zichzelf en de kruidigheid en frisheid van de nieuwe raapstelen vult dat perfect aan. Voeg daarbij nog de smaak van de kaas en de binding van het ei met wat bloem, en je koekje is eigenlijk al klaar.


Ze waren deze keer zo snel gaar (ik had nog de nodige andere pannen op het vuur, dit was de aanvulling voor onze huisvegetariër) dat ik geen foto's van het kookproces heb. Voor meer foto's en suggesties voor vergelijkbare koekjes kun je kijken bij mijn rijstkoekjes of bulgur-groentekoekjes.
Dit is zo'n simpel procedé, zolang je maar genoeg binding hebt kan er eigenlijk niets mislukken. Duik dus in je koelkast en leef je uit!

Gierst-raapsteeltjeskoekjes
Kleine portie voor 1-2 personen

150 gram gare gierst
2 eieren
wat bloem (een of twee eetlepels)
bosje raapsteeltjes, gewassen, wortels eraf, in stukjes
zout en peper
wat geraspte kaas (40 gram)

Meng alle ingrediënten. Lijkt het mengsel te nat, voeg dan nog een beetje bloem toe. Verhit in een koekepan wat boter en/of olie en bak de koekjes om en om. Bij mij passen er 6-7 in een pan. Mocht het nog wat vloeibaar lijken dan zul je zien dat het mengsel in de pan snel bindt wanneer het ei stolt. Draai de koekjes om als de bovenkant nog vloeibaar is, zodat je ook daar een mooie gelijkmatige bruine korst krijgt. In tien tot vijftien minuten zijn ze dan helemaal gaar en goudbruin gebakken. Serveer met knoflooksaus of andere saus naar keuze en wat rauwkost.

Tip- jongste neemt dit soort koekjes graag mee naar school in plaats van een boterham. Breng ze iets meer op smaak als ze koud gegeten worden, dan zit je helemaal goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten