Gourmetten. Nu eten zo in de belangstelling staat moeten mensen natuurlijk ook iets vinden van gourmetten. Een neerbuigende tweet van een bekende journalist was voor ons (na de dag van de pastasalade en de dag van de pompoensoep) aanleiding om dit jaar voor kerst eens allemaal onze twist op gourmet uit te werken. De Gourmet-facebookpagina is al open! Zo willen we jullie wat inspiratie bieden voor een feestelijk maaltijd en laten zien dat het allemaal een stuk genuanceerder ligt dan dat het in die 140 tekens van de bekende journalist leek.
Omdat iedereen zijn eigen pannetje krijgt is gourmet natuurlijk in beginsel heel geschikt om de principes van simpel koken vanuit de basis met producten van het seizoen toe te passen. De supermarkten liggen vol met eenpersoons vleeshapjes, maar dat is helemaal niet wat het moet zijn. In en rond Zwitserland is raclette populair: in de basis gesmolten kaas en 'Pellkartoffel' verwordt dat vaak tot een vegetarisch festival met veel groente en veel kaas, waarvoor het gourmetstel wordt gebruikt (alleen noemen ze het dan een raclettestel). Je kunt ook nog meer het accent op groente leggen en de kaas grotendeels weglaten; er zijn zoveel mogelijkheden!
Als je wel vlees gebruikt is het veel leuker om zelf kleine hoeveelheden mooi vlees van een betrouwbare bron te portioneren. Ook wat vis is simpel zelf te snijden. Zelf gebruik ik liever niet veel bewerkt of gehakt vlees vanwege het probleem met hygiëne. Hoe meer vlees is gemalen of bewerkt, des te groter is de kans op bederf.
En wat staat er dan bij ons op tafel?
(alle linkjes verwijzen naar eerdere blogs van mij)
gesnipperde rode peper, gember, knoflook, lenteui
saus/marinade zoals teriyakisaus of rucola-pesto of een goede balsamico
citroen en limoen
zout en peper of chilivlokken
Japanse soyasaus
olijfolie
gesneden ui, paprika, portobello, prei
eventueel wat tomatensaus en pitabroodjes voor snelle pizzabroodjes
voorgegaarde peulvruchten, zoals deze rozemarijsalie-knoflookbonen
geroerd ei en flensjesbeslag (favoriet bij de kinderen)
zelfgemaakte miniburgertjes (burgers van rode kidneybonen of kaasburgers)
kaas, geraspt of verse witte kaas of een mooi blauwschimmel
wat vlees of vis in stukjes, al naar gelang het aanbod
eventueel wat gemarineerde kip, bijvoorbeeld kip radegonde (recept van mijn schoonvader!)
Erbij serveren we mooi brood, al dan niet zelfgebakken, bijvoorbeeld deze mini-fougasse van spelt.
Een frisse salade, in de winter bijvoorbeeld coleslaw met regenboogwortels of raapstelen/veldsla.
Wat sausjes, zoals kruidenkwark of kruidenyoghurtsaus of mayonaise en aïoli.
Mini-fougasses |
Kijk voor meer inspiratie bij mijn lieve blogvrienden. Ook zij hebben al hun culi-inspiratie op de gourmetset gelegd!
Gereon van Gereons Keuken Thuis : Gourmet ist hübsch
Antoinette van Italiaans koken met Antoinette 1001 tips voor gourmetten op feestdagen
Wendy van foodiemoods
Marleen van Eten uit de volkstuin
Marianne van Home Cooking Dept.
Christien van Oesters en Uien Kerst gourmet recepten
Ja ja sicher Gourmet ist hübsch! Wat een leuke post Sophie!
BeantwoordenVerwijderenDank je Gereon, bij Christien en Antoinette vond ik het een stuk verfijnder. Bij mij is gourmet toch een alledaags dingetje. Na ja. Is nou eenmaal ook mijn blog: gewoon een weerslag van wat er in de keuken gebeurt. En meer dan dit komt er bij ons niet op tafel...
BeantwoordenVerwijderenMooie post Sophie!
BeantwoordenVerwijderen