3 februari 2013

Stromboli


Gisteren aten onze zoons tot onze verbazing zomaar tofu (wel de speciale van de Toko, daar doe ik wel een aparte blog over een keer. Met stokjes ook nog.) En vandaag gingen we door met nieuwe recepten, en wel een recept voor Stromboli. Stromboli is een opgerolde pizza die in stroken gesneden in de VS furore maakt als borrelhapje. Dan vaak met veel vleeswaren. Deze is vegetarisch en wat mij betreft had ik het beleg wat te veel naar de kindersmaak gelaten. De volgende keer maak ik een volwassen variant met meer peper, ansjovis, tonijn of makreel, paprika, olijven... met wat meer pit kortom. De uiteinden waren trouwens heerlijke broodjes die met een likje roomboter nog lekkerder smaakten.

Ik las op een Amerikaanse blog getiteld 'Dinner, a love story' die gaat over iedere dag voor je gezin koken (wat daar nogal revolutionair is) over een idee om 30 dagen achter elkaar een nieuw recept te koken. Ze had het nog afgezwakt voor haar lezers om het haalbaarder te maken naar 7 dagen. Ik vreesch dat het hier bij 2 dagen blijft, maar leuk is het toch! In deze pizzavariant is het deeg veel meer gevarieerd gegaard dan bij een normale pizza. Van knapperig aan de buitenkant tot zacht maar wel gerezen aan de binnenkant met alles er tussen in. Lekker! Echt uit het vuistje eten voor de buis (wat wordt gesuggereerd bij het oorspronkelijke recept) wordt mij te veel een knoeiboel, wij hebben het gewoon aan tafel gegeten.

De titel van dit gerecht is een leuke herinnering aan een toch wel zwaar spectaculair natuurfenomeen dat we zowaar binnen Europa kunnen bewonderen. (Bij de link vind je nog meer foto's). Ik moet ook meteen aan Sophia Loren denken, was het niet een film?


Stromboli

Ingrediënten

Deeg
500 gram bloem, of een mengsel van bloem en volkorenmeel of gezeefd volkoren meel
ruim 300 ml water
een theelepel suiker
een halve eetlepel gist
een halve eetlepel zout
een scheut olijfolie (paar eetlepels)

Saus
olijfolie
teen knoflook
blik tomatenstukjes
evt. wat tomatenpuree

Beleg
 300 gram ontdooide spinazie uit de vriezer
1-2 bollen mozarella
wat geraspte kaas
gedroogde italiaanse kruiden
een ui in ringen
worst naar keuze
ansjovis, tonijn of makreel uit blik
olijven
peper

Bereiding

1. Roer de gist en de suiker door het water dat je tot 37 graden (handwarm) hebt verhit. Voeg na een paar minuten ongeveer de helft van het meel/bloem mengsel toe, roer kort door, en laat dit een uur staan. Voeg dan het zout, de rest van meel/bloem en de olijfolie toe en kneed tot een soepel deeg. Dit deeg kan je nog een keer laten rijzen of in geval van haast meteen verwerken.

2. Terwijl het deeg rijst maak je de tomatensaus. Neem een behoorlijk hoge pan (vanwege tomatenspetters straks) en laat de knoflook kort fruiten in een scheutje olijfolie en voeg dan de tomaten met sap toe. Laat het mengsel aan de kook komen en dan op een zacht vuur een half uur inkoken.

3. Rol het deeg uit, ik doe het in twee gedeeltes zodat ik twee rollen krijg. De helft van het deeg is ongeveer uit te rollen  tot het formaat van een standaard bakblik. Is het te elastisch, laat het dan even rusten of rol wat minder dun uit.

4. Besmeer het deeg dun met tomatensaus en beleg het daarna met ingrediënten naar keuze. Knijp de spinazie goed uit voor gebruik. Rol de plak deeg voorzichtig op, hevel hem over op een bakblik en bestrijk hem met olijfolie.

5. Bak de rol, afhankelijk van de dikte, 30-60 minuten in een oven van 175 graden en bestrijk hem vijf minuten voor het einde nogmaals met olijfolie.

....Hier bleef er weinig van de twee rollen over!


2 opmerkingen:

  1. Google de google en bij wie kom ik uit? Ga ik vanavond maken, een stromboli voor naast de witte-bonensoep.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha! Nou smakelijk eten voor straks. Kan ik nog even kip googelen bij jou?
    En ps. waanzinnig slechte foto's heb ik hier, haha! Dat doe je me niet na!

    BeantwoordenVerwijderen