13 februari 2013

Snelle ovenschotel (basisrecept en voorbeeld)


Naar aanleiding van de blog over resten verwerken geef ik hier even een concreet voorbeeld  van een snelle ovenschotel. Deze was afgelopen zondag zo goed gelukt dat K., die af en toe hier blijft hangen tot aan het avondeten en dan kleine hapjes mee-eet, uiteindelijk vrijwel de hele schaal soldaat heeft gemaakt.Ik kon nog net een foto maken...

Sorry mensen, het is een magere foto. Dit was een ovenschotel pasta-ui-broccoli
.
Aan groenteresten kun je eigenlijk vrijwel alles hierin verwerken. Broccoli, prei, champignon, wortel, kool, paprika, spinazie - alles kan. Ook zuivelresten die anders wegkwijnen kun je hier prima in kwijt. Kwark, room, roomkaas, creme fraiche, zure room, slagroom, melk, karnemelk - het hele arsenaal. Wel zou ik een combinatie kiezen waarbij je ook wat vette zuivel toevoegt. Alleen maar karnemelk is wel erg mager. Uitzondering is kwark, dat smaakt prima, ook de magere variant.
Wat betreft de totale hoeveelheid, ik heb ovenschalen in verschillende formaten en ik kies er eentje die mooi gevuld wordt door de resten. De rest pasta of de rest groente bepaalt in de praktijk hoe groot je ovenschotel kan worden. Vaste hoeveelheden kan ik niet geven omdat je nu juist je resten gaat opmaken ;-) ! Wel vaste verhoudingen, die vind je hieronder in het basisrecept. Nog een laatste toevoeging: ook restjes noten of olijven of vis en vlees kunnen meelopen in een schotel als deze. 

We maken ook ovenschotels met gierst of couscous of quinoa-resten, daar zal ik nog weleens op terug komen. Werkt in principe hetzelfde, maar de saus is dan vaak aangepast.

Snelle ovenschotel

Ingrediënten basisrecept
Rest gekookte pasta
ui
restjes groente, gaar of rauw (ongeveer evenveel als de pasta)
eieren (ongeveer 1 op 200-300 gram pasta-groente-mengsel)
rest zuivel (50-100 ml per ei)
rest kaas (om de bovenkant te bedekken, 50-100 gram ongeveer. Ik rasp de restjes bij elkaar)
kerrie of ras-el-hanout of groene kruiden
peper en zout


Ingrediënten van het voorbeeld: Broccoli-pasta-ovenschotel
350 gram gare pasta
een ui
ongeveer 300 gram rauwe broccoli in kleine plakjes
2 eieren
een halve bak (250 gram) magere kwark
75 gram geraspte kaasrestjes (oud en jong)
een snuf ras-el-hanout
peper en zout 

Bereiding
1. Vet een ovenschotel in en warm de oven voor. Bak ondertussen een uitje aan, eventueel met knoflook, en gaar de restjes groente mee of voeg op het laatst als de ui gaar is in stukjes gesneden gare groente toe.
2. Roer de eieren los met de zuivel en een snufje ras-el-hanout. Dit geeft net een smaakbasis zonder overheersend te worden, ook kinderen vinden dit vaak lekker.
3. Meng de pastarest door de groente in de pan en vul met het mengsel de ovenschaal. Giet het eimengsel er overheen en werk af met een laagje kaas.
4. Bak de schotel ongeveer 20 minuten in een middelwarme oven, zo'n 180 graden ongeveer. Houd de bovenkant in de gaten, als er veel dunne hoekjes uitsteken kan het verbranden. Bruint de bovenkant te snel, zet de oven dan wat lager, leg er los een vel bakpapier op of schakel de oven op onderwarmte.

Van wat je bespaart kan je dan weer gekleurde Kapla-plankjes kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten