14 november 2012
Sint Maarten (Snickerdoodles)
Het afgelopen weekend stond hier in de stad en ook bij ons in huis in het teken van Sint Maarten. Sint Maarten is de schutspatroon van de stad Utrecht en van de Domkerk (Overigens ook van Groningen, lees ik net. Ik weet wel wie daar blij mee zal zijn..). Hij was een soldaat in het Romeinse leger, later bisschop van Tours. Hij deelde zijn mantel. Maar voor de kinderen in onze wijk is hij vooral dit:
.. die kans willen ze niet missen! Het is echt heel erg gezellig op straat, ook voor de volwassenen. Er lopen kleine groepjes rond. De kinderen onder de 3 vinden het nog net te spannend maar staan wel dolgraag bij de deur klaar met een grote bak snoep. Met grote ogen zien ze de groepjes langstrekken. Dan zijn er de groepjes van 4-8 jaar ongeveer, van schattigheid zou je erin blijven. In hun gretigheid duwen de Groten consequent de Kleintjes weg als het liedje eenmaal gezongen is. Wat hun ouders ook zeggen, de keus tussen gracieus een beginnerskleutertje voor laten gaan of zelf vol in de bak duiken is snel gemaakt. Onze kinderen vielen dit jaar in de volgende categorie: kinderen van 8- 12 jaar die goed zingen, beleefd bedanken, eigenlijk geen begeleiding meer nodig hebben en vooral een heel, heel grote plastic zak meenemen. Daarboven zit nog een dun laagje van kinderen rond een jaar of 12 die aanvankelijk niet mee willen doen maar later alsnog met een snel geritselde tuinlampion voor de bijl gaan...
De volwassenen staan ondertussen enthousiast de deur open te doen in de stille hoop dat er nog een Marsje voor henzelf over blijft... met wisselend succes... Als je als volwassene wordt gegrepen door de mooie glimmende verpakkingen of de aanblik van kilo's marshmallows moet je gewoon vooraf de mooiste apart houden. Voor later op de bank. Dit even als tip tussendoor.
De viering dit jaar op het Domplein waar de jongens allebei meespeelden was een dag eerder, 10 november. Ze speelden in een projectorkest van de muziekschool dat zich had aangesloten bij de Fanfare van het Vuur. Na het nodige logistieke geharrewar met een generale de dag ervoor, een soundcheck, anderhalf uur lege tijd rond etenstijd vullen, en het geprop van een stuk of 40 kinderen op een klein podium stonden we te wachten in het donker tot de aankomst van een lampionnenstoet vanaf de Zeedijk. Ja mensen, ook Utrecht heeft een Zeedijk! (Tussen de Hogenoord en de Bemuurde Weerd. Ach ja..)
Mijn oudste had heel bijzonder publiek, C was helemaal uit B komen rijden om het spektakel mee te maken! En het was zeker een spektakel. Er was muziek uit alle windstreken - ik ben echt kapot van de Ud van Kamal Hors. Niet van deze wereld, die lucht, die adem, die muziek in de stiltes tussen de noten. Er waren prachtige kunstwerken uit wilgentenen en een speciaal soort vliegerpapier. Ze werden meegedragen in de stoet.
Na afloop vroeg C naar het recept van de koekjes die mijn oudste vrijdag voor zijn verjaardag in de klas had getrakteerd. Het zijn rustige, niet al te zoete koekjes. Perfect om bij te komen van de St Maarten overdosis. Ze zijn gerold in kaneelsuiker, maar de verrassing zit aan de binnenkant. Niet heel veel suiker of boter, maar net een smaaktikje... helemaal van de Molukken.. nootmuskaat!
Snickerdoodles
Overgenomen uit How to be a domestic goddess, het bakboek van Nigella Lawson.
Erg geschikt als tractatie, ook mooi om in mini-uitvoering bij een kopje koffie te leggen.
Ingrediënten
125 gram boter (kamertemperatuur)
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
250 gram bloem
1/2 Engelse theelepel bakpoeder
1 Engelse theelepel vers geraspte nootmuskaat
snufje zout
1 ei
kaneelsuiker uit 4 eetlepels grove kristalsuiker en een theelepeltje kaneel
1. Roer de boter met de suiker. Als je boter nog te hard is kan je ook een gehakt deeg maken, met mes, deegsnijder of food processor. Voeg het ei toe en tot slot de (vooraf gemengde) droge ingrediënten. Hiermee krijg je een makkelijk vormbaar deeg.
2. Rol het deeg in een lange rol uit. Snijd hem doormidden, de stukken doormidden enzoverder als je 36 normaal formaat snickerdoodles wilt. Ik heb het recept ook wel gebruikt voor 40 of 48 iets kleinere koekjes, dat gaat ook goed. Rol vervolgens ieder stukje tot een balletje en rol dit balletje onmiddellijk (!) door de kaneelsuiker. Als je de balletjes even laat liggen zijn ze alweer te koud en blijft de suiker niet plakken.
4. Leg de balletjes op een blik, ze lopen ietsje uit, en bak ze ongeveer 14 minuten af op 160 graden hetelucht. Niet te lang, ze garen nog na en je wilt niet dat de buitenkant donker bakt. Het kan zijn dat ze echt nog te zacht lijken en nog een paar minuten nodig hebben, maar hardgebakken is niet lekker.
Heerlijk bij een kopje koffie of thee! Ik ga het meteen even zetten nu...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten