12 november 2012

Broodjes met boontjes


Broodjes met boontjes is een familierecept. Ooit een keer ontstaan op een dag dat er wel pitabroodjes in huis waren, en komkommer, en een sausje, en kaas... maar geen vlees.


 Inmiddels is het een klassieker geworden die niet meer weg te denken is van ons repertoire. Bijkomend voordeel is namelijk dat broodjes met boontjes ideale kinderkost zijn op dagen dat wij twee een keer zin hebben in 'volwassen' eten. Een paar pitabroodjes zijn zo in de broodrooster gestopt, en een kleine portie kidneybonenvulling (want dat zijn de boontjes) is zo ontdooid. Komkommer erbij, sausje roeren, eventueel nog wat geraspte kaas.. klaar.


Wat is het trouwens fijn dat op een eigen blog alleen je eigen regels gelden! Ik had geen passende foto, een plat broodje met vulling is niet al te charmant. Bovendien fotografeer ik liever bij daglicht. Gelukkig had ik nog een foto die in ieder geval aan het daglichtcriterium voldoet, uit begin van 2010 alweer! Vriendelijk verzoek of jullie de paprika erbij willen denken. [Edit: in juli 2013 foto's van de broodjes toegevoegd]


Broodjes met boontjes

Vulling

1 ui
1 rode of gele paprika
1 ruime eetlepel tomatenpuree (half blikje van de Lidl)
1 knoflookteen
koriander, gemalen
kaneel, gemalen
paprikapoeder
1 blikje kidneybonen
komkommer of ander groenvoer zoals sla of andijvie

Sausje
yoghurt
mayonaise
ketchup
mierikswortel
knoflook
tabasco

Bereiding
1. Halveer de ui, snij in lengterichting in reepjes. Fruit gedurende 10 minuten in een koekenpan in een eetlepel olie. Snijd de paprika in smalle stukjes, voeg ze toe en laat het geheel nog minstens 20 minuten verder stoven. Dit is geen fastfood. Meestal maak ik een dubbele portie en vries ik de rest in kleine porties in. Of zet ik de pan ergens overdag als het uitkomt al op het vuur, zodat we 's avonds niet meer veel tijd kwijt zijn aan koken. Je kan prima onderbreken tijdens het bakken van de paprika en de ui, of voor het toevoegen van de bonen.

2. Als de ui en paprika zacht en zoet gebakken zijn, kort een gesnipperd knoflookteentje meefruiten. Naar smaak koriander, kaneel (echt weinig) en paprikapoeder toevoegen. Vooral de kaneel geeft het kindervriendelijke smaakje, maar het moet geen overheersende smaak worden. Tomatenpuree kort meebakken, dan blussen met een scheut water (0,5-1,0 dl). Roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Tot slot het uitgelekte blik kidneybonen toevoegen en gedurende een paar minuten goed laten doorwarmen.

3. Serveer de vulling in geroosterde pitabroodjes met geraspte kaas, plakjes komkommer of slablaadjes en een simpel sausje naar smaak. Kan zelfgemaakt zijn; yoghurt, ketchup en mayo is de kindervariant.  Wij maken zelf knoflooksaus of roeren door yoghurt en mayo een flinke theelepel mierikswortel met een scheut tabasco erbij. Lekker!

4. Vries de rest van de vulling in. Ik reken ongeveer 100-150 gram voor een avondmaaltijd voor twee basisschoolkinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten