26 december 2015
Ausstecherle - koekjes met greinsuiker
Ieder jaar komen er kerstkoekjes bij op mijn blog. Eerder blogde ik de koekjes die rond eerste en tweede advent worden gebakken, en nu zijn we gevorderd tot de laatste week voor kerst. Dan zijn namelijk de roomboterkoekjes aan de beurt. En boy oh boy, dit zijn roomboterkoekjes met de Grote R van Roomboter!
16 december 2015
Gourmet voor iedereen
Gourmetten. Nu eten zo in de belangstelling staat moeten mensen natuurlijk ook iets vinden van gourmetten. Een neerbuigende tweet van een bekende journalist was voor ons (na de dag van de pastasalade en de dag van de pompoensoep) aanleiding om dit jaar voor kerst eens allemaal onze twist op gourmet uit te werken. De Gourmet-facebookpagina is al open! Zo willen we jullie wat inspiratie bieden voor een feestelijk maaltijd en laten zien dat het allemaal een stuk genuanceerder ligt dan dat het in die 140 tekens van de bekende journalist leek.
6 december 2015
Rodekool compote
In een kwartier een heerlijk frisse rodekool op tafel, die toch ook zoet en warm is. De truc voor deze compote hoorde ik van niemand minder dan Marleen van Es van Eten uit de volkstuin. Dus toen man en ik bij gebreke aan deugdelijke menuplanning (ja ja, foodbloggers zijn net als de aannemer die zijn eigen huis niet verbouwt of de arts die geen pillen slikt) voor de groentela stonden was die halve rode kool opeens een handige oplossing in plaats van een langdurig stoofprobleem.
5 november 2015
Kweeperenmoes
In deze simpele jam komt die bijzonder rijke smaak van de kweepeer heel duidelijk naar voren. Hij is niet gemaakt om lang te bewaren, maar om het mooie van dit rijke herfstseizoen in de allersimpelste bereiding te presenteren. Een waardig begin van de kweeperentijd.
29 oktober 2015
Polenta met kaas en rucola; beugelpolenta
Beperkingen in de keuken zijn altijd leuk: het is een sport om oplossingen te vinden. De aanleiding voor dit gerecht was niet voor iedereen even leuk. Oudste heeft een nieuw stuk beugel in zijn mond, dus kauw-arm eten was het devies. Als het dan lukt om iets te maken dat je zelf lekkerder vindt dan je normale eten, dan weet je dat je op het goede spoor zit.
26 oktober 2015
even tussendoor....
Het is even erg druk hier (hier=mijn leven buiten de blog). Daarom moeten jullie het al een tijdje zonder nieuwe recepten stellen. Ik ga zeker proberen om een nieuwe vorm te vinden voor het bloggen. Hoe dat eruit gaat zien weet ik nog niet zeker, maar ik blijf streven naar een zekere regelmaat. Omdat dat nog niet helemaal rond is, wilde ik even laten weten dat ik jullie aandacht, reacties en vragen ontzettend waardeer. Dit blog is me een lief ding waard en dat komt vooral of eigenlijk alleen maar door de lezers. Bedankt dus, en ik kom snel weer hier terug. De gezelligste plek blijft toch altijd de keuken!
Ik hoop jullie snel weer te spreken.
30 september 2015
Pompoen-rode linzensoep
Smaak opbouwen. Daar draait het altijd om bij soep. Zoals mijn opa vroeger zei "Es kommen Gäste. Gib Wasser zur Suppe", zo werkt het natuurlijk niet! In soep hoort geen water, in soep hoort smaak. Andersom, als er al veel smaak in de soep zit, ja, dan kan er natuurlijk best wat water bij.
De smaak komt in deze soep, zoals op mijn blog eigenlijk altijd, uit de groenten. Ik houd niet van pompoensoep die weeïg of alleen maar zoetig smaakt, voor mij moet er onder het zoet van de pompoen een stevige basis liggen. Die maak ik met ui, knoflook, wortel/pastinaak, selderij en prei. Minder kan ook hoor, maar ui of prei en wortel gebruik ik altijd.
Ook de rode linzen hebben een mooie smaak van zichzelf. In deze soep komt die prima tot zijn recht naast de groenten. Specerijen zoals piment, kerrie of komijn/koriander zouden erbij kunnen maar vaak laat ik rode linzen juist zonder specerijen. Ik vind hun eigen smaak al lekker genoeg.
Als ik tijd heb snijd ik alles mooi in blokjes zodat je deze soep ook zonder pureren kunt eten. Heb ik weinig tijd, dan ligt binnen vijf minuten met wat schil- en hakwerk de halve groentela in grove stukken in de soeppan. Dat werkt ook. Dan pureer ik de soep helemaal fijn. Ook voor gladde soep zijn liefhebbers te vinden.
Dit recept is echt een dagelijks recept bij ons thuis. In het pompoenenseizoen kook ik een dergelijke soep een a twee keer per maand. Altijd in een grote voorraad. In 800ml-potten bewaar ik de groente, gekookt met weinig vocht, zowel in de koelkast als in de vriezer. Een ideale basis voor een snelle soep op werkdagen. Af te maken met wat er verder net in huis is. Ajvar, gekaramelliseerde groenten, restjes pasta of granen, kruiden, croutons, alles vindt zijn weg naar deze soep.
Voor de blog van vandaag echter proefde ik eerst maar eens de basisvariant. Gekookt met veel groenten en weinig water. Voor de helft gepureerd. En echt, hij is al lekker genoeg zoals hij is. Gegarneerd met tuinkers, gewoon omdat die toevallig in het groentepakket zat, maar zelfs zonder tuinkers: helemaal goed.
Pompoen-rode linzensoep
voor ongeveer 16 porties
Ingrediënten
2 uien in kwartringen
1 wortel, in smalle kwartjes
1 pastinaak, in blokjes
200 gram selderij, in blokjes
1 prei, in kwartreepjes
2 grote knoflooktenen, grof gehakt
naar wens wat gember of rode peper
1 pompoen van ongeveer 2 kilo, geschild en in stukjes
300 gram rode linzen
1 bouillonblokje
Bereiding
1. Fruit de ui aan. Laat deze even goed zachtbakken. Voeg dan na elkaar de overige groenten toe. Voor de smaak is het lekker als je daar even de tijd voor neemt, zodat alles al wat gebakken is voordat er water bij gaat. Voeg als laatste de rode linzen toe en giet aan met water of bouillon tot alles net onder staat. Laat tien minuten koken. Er is dan weinig vocht over.
2. Dit mengsel vul ik af in potten. Wil je de soep meteen eten, pureer dan geheel of gedeeltelijk, voeg nog wat vocht toe indien nodig, breng op smaak met peper en zout of kruiden, en garneer naar keuze.
Meer inspiratie
Om op deze eerste oktober goed het herfst-kookseizoen te beginnen hebben we weer met een aantal foodbloggers gezamenlijk varianten op een recept bedacht. Zin in andere pompoensoepen? Laat je inspireren. Het koude seizoen is lang genoeg om het hele rijtje af te gaan in de keuken. Veel plezier!
Miss Foodie kookte Geroosterde pompoensoep met dukkah
Bij Eten uit de Volkstuin vind je Pompoensoep met kokosmelk
Antoinette kookte Luie pompoensoep met sumak en pittige crackers
Bij Homecookingdept vind je Herfstige wortel-pompoensoep met geitenkaascreme voor luie hobbykoks
En Gereon maakte Smoky pompoensoep.
Daar zit voor iedereen iets tussen!
Abonneren op:
Posts (Atom)