23 december 2020

Chocoladeschuimpjes

 


Een licht schuimpje met een mooie volle chocoladesmaak, bros van buiten, zacht van binnen. Dat hoort in de mix van onze kerstkoekjes. Deze koekjes zijn gemaakt met eiwit, poedersuiker en pure chocolade. Eet je ze los, dan kan je ze vullen met ganache bijvoorbeeld. Daarvoor kan je ze wat platter maken. Laat je ze bol, dan zijn ze vooral lekker in combinatie met andere dingen. Door ijs, in een toetje met room of op een klassiek kerstbord zoals dat in Midden-Europa wordt geserveerd. In mijn hoekje met traditionele recepten vind je de recepten voor alle andere koekjes in deze verzameling. Met de klok mee vanaf linksboven: Albertle, Ausstecherle, Zuckerlebkuchen, Springerle, Vanillebrötle, Zimtsterne, Vanille-Kipferl


Het koekje is namelijk nogal licht en suikerig en komt beter tot zijn recht als er ook afwisseling is met wat zwaardere koekjes die boter of noten bevatten. Op de foto zie je de inhoud van het brievenbuspakje dat dit jaar naar mijn geliefde oud-buurvrouw J en dochter Q is gegaan, helemaal in het verre mooie Limburg. Zo benieuwd of er meer aankomt dan een doosje kruimels! Ik denk het wel, ze liggen stevig vast.

Vroege avond (vlak voor de samenstand van Saturnus en Jupiter)

In deze donkere dagen voor Kerst wordt hier in huis als een idioot gebakken om tijdig op stoom te zijn met de koekjes. De jongens helpen mee dit jaar, heel anders dan vroeger toen hun hulp vooral ook tijd kostte. En ook of juist in een Corona-jaar zijn koekjes de manier om te delen, om te verbinden, om mensen te laten weten dat we aan ze denken. 

.. en late zonsopgang. Wat een kleuren!

Mijn oma bakte de prachtigste chocoladeschuimpjes. Ik probeer nu al zeker 15 jaar vergeefs om in de buurt te komen. Ik heb al zoveel varianten geprobeerd! Haar schuimpjes waren hoog, uitgestoken, rezen dus enorm en waren brosser dan bros. Na jaren van harde chocoladebrokken heb ik dit jaar de handdoek in de ring gegooid, de trossen los, en een koekje gevonden dat dezelfde luchtigheid heeft maar niet dezelfde vorm of ingredienten. Hoppa, ik ben 51, het is zeker 25 jaar geleden dat ik de Schokolad-Schäumle van Oma at. We hebben nu onze eigen pandemie (Oma heeft die van 1918/9 meegemaakt en overleefd). Tijd voor een eigen koers. 

Chocoladeschuimpjes

Ingrediënten

2 eiwit

250 gram poedersuiker

80 gram pure chocolade, gesmolten en teruggekoeld naar kampertemperatuur.

Bereiding

Sla het eiwit stijf. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en klop een paar minuten verder tot een glanzende, stevige, meringue. Smelt ondertussen de chocolade, koel even in waterbad, en laat dan vermengen in de mixer. Je kunt ervoor kiezen om niet compleet te mengen, dan krijg je mooie patronen in de koekjes.

Zet lepeltjes deeg, opgebold, op bakpapier. Sla indien gewenst een paar keer het blik op het aanrecht om ze platter te krijgen. Bak ongeveer een uur in een oven van 125 graden. Laat afkoelen in de oven of op het hete blik buiten de oven. Lijken ze nog veel te vochtig, geef ze dan 10-20 minuten extra. Een beetje klef van binnen mag, dat komt goed. Vroeger werden ze als laatste gebakken in een afkoelende oven, je kan ze dus ook overnacht laten staan in de oven mits je hem op tijd hebt uitgezet.

Opmerking

Om goed uit te komen met de eieren zou je deze koekjes kunnen bakken in combinatie met de Vanillekipferl - voor dat recept heb je juist twee eigelen nodig. De koekjes combineren ook goed kwa smaken en 'zwaarte'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten