6 april 2021

Sesamringen

 

Lekkere broodjes voor ontbijt of een ander moment van de dag? Wij zijn momenteel verslingerd aan deze sesamringen. Op veel plekken rond de Middellandse Zee kun je ze op straat kopen, telkens in een lokale variant. Ze hebben een elastische korst, mooi open kruim, en druivensiroop en sesam geven extra smaak en kraak. Ik bak ze met verse gist, dat hoeft niet, maar maakt het wel extra leuk. 

Binnenplaats Grieks nationaal museum

Wij leerden ze kennen als Koulouri, toen we in 2019 met het gezin in Athene en op de Peloponessos vakantie vierden. Heel veel mooie dingen zagen we daar, en heel veel lekkere dingen aten we. Op straat of in het restaurant grenzend aan deze lommerrijke binnenplaats waren deze heerlijke verse broodjes altijd een verleidelijke optie.


Na thuiskomst in Nederland googlede ik recepten en ging ik voor een variant waar wat druivensiroop in gaat. Ook in Palestina hebben ze natuurlijk een variant, en die zag ik in het boek Falastin van Sami Tamimi. Uit dat boek haalde ik het advies om wat melkpoeder aan het deeg toe te voegen. De broodjes worden zeker ook lekker zonder melkpoeder, of vervang het water door melk als je toch wat extra eiwit in je deeg wilt. 


Het recept dat ik nu uiteindelijk blog is niet meer op één bron terug te voeren: het deeg is wat vochtiger dan in Falastin en ik wentel de broodjes in sesam, in plaats van ze te bestrooien. Bovendien gebruik ik niet ei om te bestrijken maar druivensiroop. Helemaal af is het broodje trouwens pas als je het serveert met alle lekkernijen die er bij het ontbijt in Turkije of Griekenland bij geserveerd worden: olie, za'atar, witte kaas, olijven etc...


Sesamringen

Ingrediënten 
300 ml water
een half pakje verse gist (21 gram) of 1 zakje gedroogde
een eetlepel druivensiroop (pekmez) (of een eetlepel kristalsuiker)
250 gram bloem
150 gram bloem
50 gram semola die grano duro
50 gram volkorenmeel
2 eetlepels melkpoeder
1 theelepel (5 gram) bakkerszout

voor de buitenkant: 
een scheut druivensiroop aangelengd met water (ongeveer 30+30cc) 
125 gram sesam die nog niet gebrand is, helemaal wit

Bereiding
1. roer de gist met de druivensiroop of suiker stuk, voeg dan het water toe en 250 gram bloem en meng alles tot een voordeeg. Dek af met een mengsel van de overige bloem en meel (in totaal 250 gram) met het melkpoeder en zout. Het voordeeg gaat rijzen en je ziet scheuren ontstaan in de afdeklaag. Als het voordeeg zich goed geroerd heeft, na 20-30 minuten, kneed je het deeg door, niet te lang, tot de gluten zich voldoende heeft ontwikkeld. Bol het op en laat het afgedekt een uur staan.
2. Sla het deeg plat en verdeel in zes of negen stukken. Bol ze allemaal apart op en leg ze onder een theedoek. Vorm dan van elk een ring door met je duim een gat te maken en rek ze uit tot het echte ringen zijn. 
3. Haal de ringen door verdunde siroop en een bordje met witte (ongebrande) sesam. Leg ze op een ingevet blik en laat rustig rijzen. Vaak kan dat binnen 20 minuten ongeveer, maar door geen haast te maken voor deze stap krijg je een beter eindresultaat. De lucht in huis kan droog of koud zijn, en dan duurt het wat langer.
4. Bak af in een voorverwarmde oven gedurende 12 minuten ongeveer, of tot ze goed gebruind zijn en hol klinken. Serveer met olijfolie, olijven, tomaat en komkommer, za'atar of dukkah en feta of peynir. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten