2 augustus 2015

Snelle pruimen-citroencake


Een pruimenfeest met de allereerste oogst Opal van onze Landwinkel. Dun cakedeeg, ongewoon dun, lost het probleem op van de sappige pruimen en de bijbehorende soggy bottom. Ik hield de smaak fris met veel citroen en een beetje vanille.


De avond ervoor waren we heel laat teruggekomen van een schitterende vakantie in Zuid-Tirol. Superweer, superbergen, heerlijk eten. En de volgende ochtend toch vroeg wakker dus met jongste (die graag weer wilde fietsen) al rond negen uur naar de Landwinkel Nieuw Slagmaat. Zaterdagochtend 1 augustus en wat een oogst lag daar te koop! Ik vatte meteen het plan op om vaker in augustus in Nederland te zijn. Een en al inspiratie.


Ik kocht van de eerste oogst pruimen een kilo jampruimen; die moesten meteen verwerkt worden. Samen met wat resten uit de koelkast (eieren en citroenrasp) kwam ik uit op dit recept. Geen clafoutis of custard, maar wel een cakebeslag met veel ei. Voor een zalige custard met seizoensfruit moet je eens bij miss Foodie kijken die een abrikozen-kardamomcustard blogde. Deze plaatcake is net nog wat taartiger en kan dus in stukken worden gesneden.


Je spreidt het deeg uit tot een platte laag en belegt het dan met de pruimen. En dat was het. Echt heel snel . Het grootste gedoe is nog dat je de eiwitten apart klopt. Maar verder is het vlug vlug klaar. En daarmee heb ik een horde genomen die menig blogger bekend zal voorkomen: na de vakantie is het altijd weer even inkomen.


Maar met een snel recept als dit, ingegeven door resten en seizoensfruit, met weinig afwas is bloggen een eitje. Als dan ook nog iemand naar aanleiding van een foto op Facebook en een eigen oogst van maar liefst vijf (5) kilo pruimen om het recept vraagt, dan is de cirkel rond. Daniela, veel plezier ermee! Enneh... wat dacht je van pruimencrumble of mini-pruimentaartjes met kardamom? Ik realiseer me nu pas dat ik ieder jaar weer niets nieuws maak, wacht, de compote niet vergeten. De smaak van gegaarde pruimen inspireert telkens weer.Snelle pruimen-citroencake
geïnspireerd door een recept bij Brunchtime

Ingrediënten
50 gram boter
60 gram suiker
4 eigelen
200 gram kwark
theelepel vanille extract
citroenschil naar smaak
4 eiwitten
100 gram bloem
kleine theelepel bakpoeder
snufje zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bereid een bakblik voor door er bakpapier op te leggen of het in te vetten en uit te bloemen. Snijd de pruimen in helften of kwarten naar keuze.
2. Roer de boter zacht met de suiker. Roer daarna de eigelen er een voor een door. Dan de kwark en vanille en citroen. Klop de eiwitten hard. Meng de bloem met bakpoeder en zout. Vouw dan eerst de  de bloem en eiwitten door het boter-ei mengsel.
3. Stort het beslag op het blik. Smeer het uit in een dunne laag en beleg het met de stukjes pruim. Bak gedurende 40 minuten, controleer vanaf 30.  Bij mij had het bijna drie kwartier nodig om mooi goudbruin te bakken. Omdat de cake plat is kan het hard gaan. Serveer met poedersuiker en wat slagroom of ijs naar keuze.

2 opmerkingen:

  1. Oeh, zoiets gaat het worden, ik heb een paar erg zachte pruimen liggen en geen zin om er jam van te maken. Grazie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker Antoinette! Benieuwd welke specerijen jij kiest..

    BeantwoordenVerwijderen