8 februari 2015

Frambozen-witte chocolademuffins voor Valentijn


Een knapperige bruine bovenkant, rijk zacht kruim met de luxe van witte chocolade en af en toe een frisse framboos met zijn prachtige aroma. Zo kun je deze muffins kort omschrijven. Het deeg bevat relatief weinig boter, maar dat wordt goed gemaakt door de witte chocolade. Het resultaat is zoals gezegd rijk deeg. Zonder de frambozen zou het geheel te zwaar worden voor mijn smaak.  De combinatie geeft nu een prima balans.


Jongste wilde iets lekkers bakken. Dus de voorraden bekeken: er lag een rest witte chocolade. Daarbij pakten we de zak frambozen die tegenwoordig vrijwel standaard in de vriezer ligt. Ideaal! Ik eet er vaak een paar door de kwark. Maar ook bij het bakken bewijzen ze hun waarde.


Van beide ingrediënten houd je wat achter om de muffins mee af te werken. Het oog wil ook wat!


De inspiratie voor deze muffins vond ik bij Ainsley Harriot. Al sneeuwballend bracht hij mij bij een indrukwekkende uitzending van "Who do you think you are?". Ainsley Harriot, die mensen vooral kennen als de razend vrolijke kok en presentator van onder andere Ready Steady Cook, laat daar een heel andere kant zien. Hij ontdekt dat zijn voorvaren op Jamaica niet alleen slaven waren, maar ook slavenhandelaren. In de rechte lijn; zijn achternaam komt van deze slavenhandelaren.


De manier waarop Ainsley Harriot reageert op dit totaal onverwachte nieuws is zo sterk. Hij laat het binnenkomen. Reflecteert op zijn eerdere veronderstellingen en denkbeelden. En gaat mee met de verandering in zijn beeld. Echt inspirerend. Frambozenmuffins vallen er mogelijk een beetje bij in het niet.


Op frambozenmuffins hoef je niet te reflecteren. Die kun je gewoon lekker opeten. Invriezen gaat ook uitstekend. En wil je er nog een Valentijn-tintje aan geven? Overweeg dan eens om een kaartje te sturen naar die vele mensen in het buitenland die ons eten produceren. Fairfood, een organisatie die zich inzet voor een wereldwijd duurzaam en eerlijke voedselsysteem, biedt je die mogelijkheid. Kijk op hun website!

Frambozen-witte chocolademuffins

Vulling
150 gram frambozen (ik gebruikte diepvries)
80 gram witte chocolade

Droog
300 gram bloem
125 gram rietsuiker
2 theelepels bakpoeder
mespunt zout

Nat
50 gram boter, gesmolten
1 ei
2 theelepels vanille-extract (zijn wij vergeten, niet gemist)
225 ml karnemelk

Bereiding
1. Warm de oven voor op 175 graden hetelucht en bereid een normale muffinvorm voor met 12 papieren vormpjes. Weeg 100 en 50 gram frambozen af. Snipper de chocolade en houd ook daarvan 1/3 deel achter. (Garnering van de muffins straks). Smelt de boter. Weeg alle opgesomde droge ingrediënten en meng ze in een ruime kom. Klop het ei los met het vanilleextract, roer er de karnemelk en boter doorheen.
Meng nu eerst de 2/3 witte chocoladestukjes en 100 gram diepgevroren frambozen door de bloem. Schep dan het eimengsel erdoorheen tot de laatste bloemklonten breken. Zo kort mogelijk! Vul voorbereide muffinvormpjes, garneer met de achtergehouden chocolade en frambozen (druk ze wat in het deeg) en bak 25-30 minuten bij 175 graden hetelucht. Zet ze nog even terug als de bovenkant nog erg licht is, draai zo nodig de muffinvorm om een gelijkmatige garing te krijgen.

Opmerking
De verwijzing naar de actie van Fairfood vond ik bij Barbara van Ein Topf Heimat. Zij schrijft vanuit Nederland een prachtige blog in het Duits, waar ik al menig juweeltje heb gevonden. Een aanrader!

2 opmerkingen:

  1. Vandaag samen met M als cake gemaakt. We vonden het 'bond en smolderskwaliteit' dus hier kan ik nog eens goeie sier mee maken bij visite :-) Dank je wel voor dit recept! groeten van Annemarieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super Annemarieke! ja, ik vind die truc om een deel van de boter door chocolade te vervangen zo slim aan dit recept. Bij Bond en Smolders zou het nog net iets zwaarder zijn, ben er recent nog geweest ;-)

      Verwijderen