13 februari 2015

Vissticks zelf maken


Dit was een leuke verrassing. Een dag eerder had ik visfilet uit de vriezer gehaald zonder duidelijk plan. Op de avond zelf was er een dolende negenjarige om me heen, net dat kwartiertje tijd en een volle kast met specerijen.

De paneermeel moest met specerijen wat worden opgefleurd om het fabrieksproduct te benaderen. Ingrediëntenlijstjes op internet voor viskruiden of kibbelingkruiden leken te scherp of waren allemaal klakkeloos van elkaar overgenomen. Uiteindelijk maakte ik zelf een keus uit mijn eigen voorraad. Ik koos specerijen die een brede achtergrond gaven, licht zoetig met een bittertje.


Samen met zout mengden we de specerijen door het paneermeel. Verder zetten we een simpel paneerstation op. Vergeet niet het bord voor de klare vis. Als je dit voor het eerst doet kun je beter eerst alles paneren en dan pas de pan op het vuur zetten. Gepaneerde waren bakken vergt aandacht en precisie. Als alles tegelijk bakt is dat makkelijker.


Bakken in voldoende vet is zo gepiept. Omdat de vis al ontdooid is hoeft de vis niet lang te bakken, een paar minuten per kant is voldoende. Keer voorzichtig en zorg dat iedereen klaar zit aan tafel. Dit is eten waarop de gasten moeten wachten, niet andersom.

Serveer met citroen, voor de diehards mayonaise. En geniet van het verschil. Natuurlijk kun je ook hele moten of filets bakken op deze manier, maar voor kinderen is het wel lollig om iets op het bord te leggen dat kwa vorm iets weg heeft van vissticks, maar kwa smaak eons ervan verwijderd is. Extra leuk: jongste zo verrukt was van de smaak dat hij de visstick ging slopen om losse hapjes filet te kunnen proeven. Kijk, zo komen we verder!


Zelfgemaakte vissticks

Ingrediënten
600-800 gram visfilet, bijvoorbeeld kabeljauw of koolvis. Rustig ontdooien is essentieel.
50 gram paneermeel
zout
1 deel fenegriek
1 deel koriander
1 deel mosterdzaad
weinig nootmuskaat
2 delen paprikapoeder
2 delen gemberpoeder
een ei
drie eetlepels bloem
olie en boter om in te bakken

Bereiding
1. Vijzel, rasp en meng de kruiden. Roer ongeveer een theelepel van het mengsel door de paneermeel, plus zout naar smaak (een ruime mespunt).
3. Zet drie diepe borden op een rij. In het eerste de bloem, in het tweede een losgeklopt ei, in het derde de paneermeelmix. Snijd de vis in even grote stukken. Zet een groot plat bord klaar om de vissticks even op te leggen.
4. Verwarm zachtjes een pan met dikke bodem voor, en ga ondertussen paneren. Haal ieder stukje vis door de bloem, daarna door het ei, en rol het tenslotte door het paneermeel.
5. Als alle sticks klaar zijn kun je ze gaan bakken in een mengsel van olie en boter, ongever 1-2 eetlepels van elk. Geef de vis aan elke kant 2-3 minuten en keer voorzichtig. Serveer direct.

Alternatief
Heb je een minder volle kast specerijen? Zout en peper kan ook, of zout, peper en paprikapoeder. Of een vleugje kerrie, of ras el hanout. Of wat mosterd op een kant van de filet gesmeerd voor het paneren. Of wat verse peterselie of milde gedroogde kruiden (dille, bieslook) door het paneermeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten