9 augustus 2014

Tomaten-mosterd-taart


Met dit recept liep ik al een tijd rond. Vorig jaar maakte ik het met zelfgemaakte mosterd, maar toen viel me de balans tussen tomaten en mosterd wat tegen. Dit jaar had ik een potje van TonS mosterd in de #Foodybox. Ik gebruik al jaren zijn mayonaise, en ik was benieuwd naar deze mosterd.



Die viel niet tegen. Sterker nog, tegen de tijd dat ik eraan toe kwam om deze taart in de reprise te nemen zat er nog maar net genoeg in het potje. Een lepeltje hier, een lepeltje daar.. het gaat hard met deze mosterd! Hij is zacht, scherp, zoet, zuur, alles precies goed. Gelukkig kon het nog uit voor de taart. Maar toen kwam de bodem dan ook wel in zicht. Gelukkig hoef je niet naar Zierikzee om deze mosterd bij te kopen.


Het recept is afkomstig van Clotilde Dusoulier. Zij blogt in het Engels vanuit Parijs op haar blog Chocolate et Zucchini. Ze was er erg vroeg bij en is dus echt een blogvedette. Inmiddels heeft ze meerdere kookboeken op haar naam staan, en dit recept vond ik via een omweg terug bij Luisa Weiss, aka the Wednesday Chef. Ook al zo'n ouwe getrouwe.


Je maakt een mooi deegje van bloem met olijfolie, een ei en twee soorten zaden. Ik gebruik voor dit soort bodems vaak speltbloem of gebuilde bloem. Geen patentbloem, dat is te weinig smaakvol. Ik vind het deeg immens fotogeniek.


De bodem van de taart wordt bedekt met een laagje gefruite uien-ei-mosterdmengsel. Een superlekker bedje is dat. Ik zou bij twijfel de hoeveelheid ui ruim nemen, want dit is wel zo lekker.


Omdat ik niet van blindbakken houd waagde ik het er weer op met een dun laagje gedroogde broodkruimels als extra soggy-bottom-profylaxe. Ik droog en maal restjes brood dus ik heb altijd dit soort kruimels in huis. Het werkte voortreffelijk. En dat was maar goed ook, want de taart was voor ons buurtfeest (zie hier mijn recept van vorig jaar) en ik zat nogal krap in de tijd. Hij moest dus op tijd gaar zijn. Blindbakken overslaan levert veel tijdwinst op!



Zoals je ziet is de bodem perfect gaar gebakken. Dankzij het ei en de broodkruimels wordt vocht van tomaat en ui goed afgevangen. Het resultaat waren heerlijke hapjes waarmee ik mijn buren kon verleiden:


Als je een potluck-avondeten hebt, waarbij iedereen iets meeneemt, werkt fingerfood verreweg het beste. Liefst mini-miniporties zodat mensen bij het buffet een klein hapje kunnen nemen zonder dat ze meteen hun halve bord gevuld hebben. Het mag dan tamelijk uitgesproken van smaak zijn, maar het moet ook weer niet zo wild zijn dat het botst met andere onderdelen. Dit recept tikt alle hokjes.


Een enkel stukje bleef over. "Anstandsrest" werd dat bij ons thuis genoemd. Het was weer een geweldig buurtfeest. Na een wisselvallige start hadden we weer prachtig weer voor het diner. En de avond werd afgesloten met een bloedstollend spannende wedstrijd: Nederland-Costa Rica. Winst alom dus.

Tomaten-mosterdtaart van Clotilde Dusoulier

Ingrediënten
250 gram gebuilde bloem
1/2 theelepel broodzout
1 eetlepel sesamzaad
1 eetlepel maanzaad of zwart sesamzaad
60 ml olijfolie, ongeveer 55 gram
1 groot ei
evt. wat extra olie of water

1,5 grote ui of 2 normale uien
1 eetlepel geklaarde boter of olie
1 ei
1-2 eetlepels droog broodkruim
2 eetlepels mosterd
500-700 gram tomaten
wat zout
een sprenkeltje olijfolie

Bereiding
1. Roer de droge ingrediënten voor het deeg door elkaar. Meng daarna de olie en het ei erdoor, eventueel wat extra water als je deeg niet kneedbaar wordt. Laat het deeg even koel afgedekt rusten.
2.  Fruit de ui in halve maantjes gesneden aan in het vet. Laat ze zachtjes stoven zonder al te veel te kleuren.
3. Snijd de tomaten in stukken, en verwijder de binnenkant. Zout de stukken en laat ze even op de kop uitlekken.
4. Bekleed de vorm met dun uitgerold deeg. Bestrijk het desgewenst met wat eiwit (van het ei dat je voor de vulling gebruikt). Bestrooi het met wat droog broodkruim. Spreid dan een mengsel van ui, ei en mosterd over de bodem. Werk af met uitgelekte tomatenstukken. Rangschik ze zo dat je de taart straks naar wens kunt snijden. (Fingerfood of juist hoofdmaaltijd).
5. Bak ongeveer 40 minuten af tot de tomaten gaar en rimpelig en de bodem goed doorbakken is. Voor de laatste kun je eventueel het laatste kwartier je oven op onderwarmte zetten.
6. Server lauwwarm of koud. Ook de volgende dag nog een heerlijk hapje, dus erg geschikt om van te voren te maken.

2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je! Was er ook een beetje om te doen natuurlijk, bij fingerfood ;-) . Maar hij smaakt zoals ie eruit ziet. gelukkig..

    BeantwoordenVerwijderen