18 april 2014

Sesam-spelt-sterren


Een bolletje deeg, een kommetje zaadjes en een plastic pasje. Moeilijker wordt het niet. Ik kwam dit idee voor sterrebroodjes tegen in het boek "Deeg" van Richard Bertinet. Een supermooi boek met simpele tips, recepten en ideeën voor drie soorten basisgistdeeg. Van die drie soorten maakt hij een stuk of vijftig verschillende broodsoorten, waaronder deze sterren.


Ik zal maar meteen de truc verklappen. Je snijdt een ster in het midden van een gevormd en met zaadjes bedekt bolletje door drie keer met een plastic kaart tot de bodem te drukken. Dan klap je de zes punten van binnen naar buiten.Vervolgens draai je niet alleen die punten maar de hele buitenring binnenstebuiten zodat de bovenkant beneden is komen te liggen.


En leg je het broodje met de zaadkant naar boven op het bakblik.


In het boek worden deze broodjes van volkorendeeg gebakken met maanzaad. Maar ik had nog twee kleuren sesam liggen. Maanzaad wordt erg snel ranzig, dus het was handiger om gewoon sesam te gebruiken.


Zeker de twee kleuren deden het uitstekend voor het oog. Als deeg maakte ik mooi vochtig (bijna 70%) gistdeeg van speltbloem met een flinke scheut olijfolie. Heerlijk om te voelen hoe zulk deeg bij het nakneden onder je handen tot leven lijkt te komen!


Ook bij het vormen was het nog aan de vochtige kant. Daardoor bleef het zaad heel goed plakken. Ik nam de vochtigste kant en drukte die in het zaad. Zo wordt je deegstukje beter te hanteren, én zoals je ziet krijg je een mooie aaneengesloten bedekking met zaadjes.


Sesam-spelt-sterren

Ingrediënten
500 gram speltbloem
330 ml water
20 ml olijfolie (twee eetlepels)
7 gram gedroogde gist
10 gram broodzout

sesam of maanzaad in een kommetje, ruim 50 gram
hulpmiddel: een standaard plastic pasje, formaat pinpas of creditcard

Bereiding
1. Meng van alle ingrediënten een deeg en kneed het tot het soepels is, 5-10 minuten. Bertinet raadt een speciale kneedmethode aan: omhoogrekken en dubbelvouwen. Hij wil zo veel mogelijk lucht in het brood krijgen. Het deeg is plakkerig maar moet zonder extra bloem worden gekneed/gemasseerd  tot het elastisch wordt. Laat het een uur rijzen.

2. Sla het deeg een beetje plat en verdeel het in tien stukken. Vorm bolletjes en doop ze met één kant in het zaad. Snijd ze dan van boven in met een plastic pasje (hier: verlopen biebkaart) in een stervorm. Vouw de punten naar boven en buiten en draai het hele broodje binnenstebuiten. Leg op blik met de zaadkant boven. Laat ze nog een half uurtje rijzen terwijl de oven voorverwarmt op 230 graden.

3. Bak de broodjes 12 minuten bij 230 graden en draai dan de temperatuur terug naar 180 graden, bak ze verder af in 12-18 minuten. Klop even onderop om te controleren of ze helemaal gaar zijn.


2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog is dit! Je bent op dezelfde manier met eten bezig als ik, heel herkenbaar en ook leuk om dat bij een ander te zien. Verder is de blog tot in de puntjes verzorgd, schitterend!
    Deze broodjes heb ik gisteren gemaakt. Ik vond het deeg wel erg nat en plakkerig en het resultaat werd niet zo mooi als jouw sterren. Wel lekker. Volgende keer gebruik ik toch wat minder vocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Judith. Heel erg bedankt voor de complimenten. Bloggen begint als eenrichtingsverkeer, dit soort reacties zijn voor mij een enorme stimulans.

    Ja, vochtig deeg is een geduchte tegenstander. Mogelijk had je ook lastiger weer, want vochtig deeg heeft een enorme rijskracht maar daar profiteer je vooral van in de zomer als het lekker warm is.

    Maar het hanteren is inderdaad een kunst die geleerd wil zijn. En ik kan me nog wel herinneren dat ik tussen alle vingers plakdeeg had en dat er wat vriendjes te spelen waren en dat ik eigenlijk vooral door de frustraties over dat plakdeeg toen er wat jongetjes te corrigeren vielen nogal eehh.. nou ja.. frustrerend dus ;-). De truc is zo min mogelijk aanraken. Denk ik. Met minder vocht gaan ze vast beter, ben benieuwd hoe ze volgende keer worden bij jou! Misschien moet ik de tekst nog wat aanpassen, ik zal er een suggestie bij zetten voor een iets droger deeg.

    En nogmaals dank, het is echt benzine voor mijn blogmotortje, dit soort reacties :-).

    BeantwoordenVerwijderen