5 april 2014

Fruitreep dadel-abrikoos-peer


Deze repen zijn heerlijk van structuur: plakkerig, maar niet te, niet brokkelig, en net een beetje dat taaie. De zoetheid komt van honing en van gedroogde vruchten. Ik gebruikte dadels, peer en abrikoos maar alles kan. Dus ook rozijnen, gojibessen of gedroogde appels, vijgen of pruimen. Om maar wat te noemen.

Het recept is ontstaan uit een vergissing. Ik was met 100 dingen tegelijk  bezig en wilde ook nog snel even wat mueslirepen de toch-al-warme oven inschuiven. Eenmaal aan tafel zittend, met de repen in de oven, zag ik de pitten en zaden staan: die waren op het aanrecht achtergebleven. Het resultaat bevat dus naar verhouding wat meer fructose en wat minder voedingswaarde. Prima voor als je zin in zoet hebt.


Verder worden in deze variant de gedroogde vruchten voorgeweekt. In die zin is het ook nog wat restenverwerking. Ik had toevallig wat erg harde vruchten liggen. Zijn je zuidvruchten zachter, dan kan je ze door de vlokken mengen en niet voorverwarmen in de pan.

Fruitrepen

Ingrediënten

125 gram gedroogde vruchten in blokjes (hier gebruikt: peer, abrikoos en dadel)
50 gram grove havervlokken
125 gram fijne havervlokken
4 el water
2 el kokosolie of boter
een heel erg opgehoopte eetlepel honing
wat citroenrasp
wat speculaaskruiden
2 ijsklontjes (eetlepels) appelmoes

Bereiding
Snijd de vruchten in fijne blokjes. Verwarm ze met het water, voeg dan vet, honing, citroen, speculaaskruiden en appelmoes toe en laat even doorwarmen. Weeg ondertussen de vlokken af en roer ze als laatste erdoor.
Smeer het geheel plat uit op bakpapier en bak ongeveer een half uur bij 170 graden. Snijd na vijf minuten afkoelen in blokjes naar keuze (ik haalde er ongeveer 20 uit).

Opmerking - Ik gebruikte een brownievorm van 20x30 cm maar het mengsel loopt niet uit, dus zo op de bakplaat kan ook. 
Variaties - met glutenvrije havervlokken en uitsluitend olie (geen boter) is je reep lactosevrij, geraffineerde suikervrij en glutenvrij. Verder kun je zoals al opgemerkt eindeloos variëren met het type fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten