Anijs en versgemalen kardamom |
Citroen- en sinaasappelrasp, oranjesnippers en sukade, specerijen, amandelen, gedroogde vruchten |
1 theelepel schil was in dit geval ongeveer de schil van een hele vrucht |
De konijnenbroodjes op de achtergrond krijgen een aparte blog |
Probeer het spijs stevig te houden, met te veel ei loopt het je brood uit (ik spreek uit ervaring...) |
(twee broden, een met en een zonder spijs)
Ingrediënten
1 cup melk (235 ml)
100 gram bloem
1 eetlepel gedroogde instantgist
150 gram rozijnen
30 gram krenten
40 gram abrikozen
1 eetlepel rum
30 gram oranjesnippers
30 gram sukade gesnipperd
75 gram amandelen in grove stukken
1 theelepel citroenschil
1 theelepel sinaasappelschil
2 theelepels anijs
1 theelepel (vers) gemalen kardamom
1 theelepel zout
50 gram rietsuiker
200 gram roggemeel
200 gram speltbloem
100 gram bloem
130 gram boter
2 eieren
2 eigelen
voor de amandelspijs
125 gram blanke amandelen
125 gram poedersuiker
een eierlepeltje citroenschil
zoveel losgeklopt ei als nodig (meestal is een half ei voldoende)
Bereiding
1. Maak het voordeeg met de gist, de cup melk en de 100 gram bloem. Laat het een half uur staan. David Tanis gebruikt melk op kamertemperatuur, ik heb de melk echt verwarmd naar handwarm.
2. Week de gedroogde vruchten 10 minuten in heet water. Giet ze af, snijd de abrikoos in blokjes en besprenkel ze met de rum. Even omscheppen en laten intrekken. Hak zo nodig de oranjesnippers en sukade fijn. Hak de amandelen in grove stukken.
3. Bereid de aroma's voor: rasp de citroen en sinaasappel. Ik heb bijna de hele schil van een citroen en een sinaasappel gebruikt. Een klein deel van de citroen ging in de spijsvulling, waarover later meer. Meet de anijs af en de kardamom. Als je de kardamom zelf maalt, haal dan de zaadjes uit de peulen en vijzel ze fijn. Multiman hield het bij kneuzen, dan geven ze ook al goed hun smaak af.
4. Als het voordeeg gerezen is kun je alle resterende bloem, de aroma's, de vulling, de eieren en eigelen en de gesmolten (en weer afgekoelde) boter toevoegen. Kneed het deeg met de standmixer of met de hand tot een soepel deeg. Laat het drie kwartier rijzen.
5. Voor de spijsvulling: maal 125 gram amandelen fijn, voeg gelijk gewicht poedersuiker toe. Klop een ei los. Voeg heel geleidelijk een deel van het ei toe, zeker niet alles, en wat citroenschil (je allerkleinste koffielepeltje). Vorm het spijs tot een massa. Gebruik zo nodig wat meer ei. (Voor een extra goed resultaat maak je de spijs een paar dagen eerder zodat hij in de koelkast kan rijpen).
6. Vorm het deeg. Uit dit recept haal je twee broden, eentje met en eentje zonder spijs. Voor een brood met spijs sla je het deeg plat in een ovale vorm, legt de rol spijs iets uit het midden en slaat de lange kant over de spijs. Dicht de naden goed zodat de spijs niet uitloopt.
7. Laat nogmaals drie kwartier rijzen en bak dan af gedurende 35-45 minuten bij 150-160 graden. Rijk deeg kan wat eerder verbranden, houd het in de gaten en schakel zo nodig over op onderwarmte of dek af met bakpapier. Smeer kort voor het einde van de baktijd in met gesmolten boter. Laat afkoelen op een rek.
Rest mij slechts om jullie een heel mooi Paasfeest te wensen!
Als ik zo eens naar de vulling kijk, kan het niet anders of dit brood moet wel bijzonder lekker smaken. Ik ben niet van spijs in brood, dus dat laat ik dan gewoon weg, maar daar zal dit brood zeker niet onder lijden. Anijszaad in brood vind ik zó lekker. Doet me denken aan de "hupkes" uit mijn jeugd. Gewijde broodjes met veel anijszaad die je zouden beschermen tegen hondsdolheid ;-)
BeantwoordenVerwijderenJa, klinkt goed Nell! Anijs is mild en aanwezig tegelijk. Wat mooi zo'n smaakherinnering als die hupkes. Dat één specerij dat kan terughalen.
BeantwoordenVerwijderenIn dit brood mengt de smaak van anijs met de rest. Daar is het ook geschikt voor.