4 januari 2014

Pompoenravioli


Door de zoete smaken valt dit gerecht ook goed in de smaak bij kinderen. Het is echt een klassieker. We maken deze vulling voor ravioli nu al bijna tien jaar.  Naast geroosterde pompoen gebruiken wij ricotta, of in tijden dat de huishoudportemonnee wat strakker zat witte roomsmeerkaas (type Philadephia) van een huismerk. Nootmuskaat en knoflook ondersteunen de smaak van de vulling. Die combinatie is vaak ook in worst terug te vinden. Raar misschien om het dan hier bij een vegetarische vulling terug te zien, maar het past gewoon!


De pompoen wordt 20-30 minuten geroosterd in een oven van 180 graden. Dat kan een keer wat langer of korter duren afhankelijk van het type meloen en de exacte oventemperatuur. Vaak doe ik het wat eerder op de dag. Voor de verwerking is het handig als de pompoen niet al te heet is.


Nadat de pompoen zacht is gebakken en ik eventuele zwarte randjes heb afgescheurd prak ik de pompoen fijn met een vork. Ondertussen bereidt de multiman pastadeeg. Ik geef hiervoor geen recept, wij gebruiken 250 gram bloem en drie kleine eieren. Als bloem gebruiken we vaak een mengeling van semolina en speltbloem of lemairemeel. Net hoe de pet staat.


Terwijl de pasta nogal dun (hij gaat immers dubbel) wordt uitgerold roer ik pompoen, ricotta, knoflook en nootmuskaat door elkaar. Dit keer hadden we ook nog wat bladpeterselie erbij.  Ik breng het mengsel op smaak met peper en zout. Blijf proeven want de ricotta is de ene keer zouter dan de andere keer. Mocht je vulling veel te nat zijn dan kan je wat paneermeel toevoegen, of wat eigeel voor de binding. Dat was dit keer niet nodig.


Omdat dit gerecht echt een 'regular' is op ons menu gooien we zeker geen deeg weg. We maken de ravioli's dus vierkant, op een rij, zodat je snel in serie kan werken. Voor een sjiek etentje zou je ze rond uit kunnen steken. Wij brengen een rijtje vulling op met spuitzak of twee lepels net op het midden van een strook, klappen hem dicht en sluiten de ravioli's zorgvuldig zodat er geen lucht achterblijft. Daarna snijden we ze recht door.


Terwijl ze even aandrogen gaat er een héél grote pan met water op het vuur. Omdat de vulling ook nog behoorlijk wat gewicht is moet je per ons pasta echt 1-2 liter water hebben om te voorkomen dat het water te veel in temperatuur zakt als je de ravioli gaat koken.


Ik loop dan even de tuin in voor salie. We hebben na de sterke vorst twee jaar geleden een hele salieplantage aangeplant, want die min 20 had onze tien jaar oude salieplant niet overleefd. Normale Nederlandse winters kan Salix officinalis prima hebben namelijk, en nu hebben we vier planten in plaats van ééntje. De hele winter door kan je dus saliebotersaus maken. Jam!


Ik snijd de salieblaadjes in fijne reepjes en bak ze kort op in boter.


En dan is het al tijd om aan tafel te gaan! Eventueel nog wat zout, peper of parmezaan, maar vaak is de salieboter al genoeg. Smullen geblazen.



Pompoenvulling voor ravioli
voor deeg van 250 gram bloem en 2-3 eieren

500-700 gram pompoen in repen
wat olijfolie
250 gram ricotta of 200 gram roomsmeerkaas
peper en zout
flinke mespunt nootmuskaat
een teentje knoflook, gehakt
evt. een eigeel of wat paneermeel
evt. wat gehakte peterselie

15-20 salieblaadjes
50 gram boter
evt. wat parmezaan

1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de pompoen in parten. De schil kun je eraan laten. Leg ze in een ovenschaal en smeer ze licht in met olijfolie. Rooster ze ongeveer een half uur, tot ze goed in te prikken zijn.
2. Prak de pompoen (ik haal de schil eraf), laat de puree iets afkoelen. Meng dan met ricotta, nootmuskaat en knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Bind zo nodig met eigeel of paneermeel. Roer er evt. wat gehakte groene kruiden door. 
3. Vul de ravioli en kook ze een paar minuten. Serveer warm met salieboter en eventueel wat parmezaan.

4 opmerkingen:

  1. Wat is dit een lekker idee! Ik hem nog een paar pompoenen liggen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Florence, ja het blijft echt een aanrader. Deze hoeveelheid vulling is trouwens aan de ruime kant. Wij pakken de ravioli's nogal vol. Oh en je kan ze ook invriezen, dat deden we vroeger veel omdat het handig was om iets vegetarisch achter de hand te hebben voor een van de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijk recept! Ga dit zeker een keertje proberen :-)
    Neem ook eens een kijkje op mijn blog: http://twentyfoodseven.blogspot.nl/
    Op mijn blog staan (geraffineerde) suikervrije recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Lotte, ken je de foodbloggersgroep op Facebook? Daar kun je je voor aanmelden door een email onder vermelding van je blog-url te sturen naar een van de beheerders. https://www.facebook.com/groups/356890274408843/
    Misschien zie ik je daar!

    BeantwoordenVerwijderen