25 januari 2014

Makreelremoulade


 Dit recept was een frisse verrassing. Ik had een hele gestoomde makreel in huis, die heb ik wel vaker, en meestal eindigen ze in vissmeersels. Maar makreel is erg vet van zichzelf en daarom zocht ik verder. Of eigenlijk, ik liep tegen dit recept aan zonder te zoeken. Ik lees regelmatig de Guardian op internet. Het zijn niet de minsten die daar hun recepten publiceren. En jawel hoor, net deze week had Nigel Slater recepten voor gerookte vis.


In plaats van mayonaise gebruikte hij een heel arsenaal aan frismakers. Het begon met het sap van een citroen en wat geraspte selderij. Verder veel mosterd, fijn en grof,  kappertjes en augurken. Eigenlijk vroeg het recept ook nog om radijsjes, maar die had ik niet in huis.


Het woord 'remoulade' kende ik eigenlijk niet voor een salade als deze, ik dacht dan meer aan een saus op basis van mayonaise. Mijn moeder maakte zelf mayonaise in de blender en bij vis gooide ze er dan kappertjes, augurken en groene kruiden doorheen. Maar goed, meneer Slater noemt het geheel remoulade en zo lekker als het is heb ik daar verder geen commentaar op.


Wat gebeurt er namelijk als je al dit lekkers laat staan overnacht, afgedekt met boter. Dan krijg je alle smaak van de makreel maar zo fris en vers en licht door al die zurige en frisse ingrediënten. Nou ja. Het is gewoon jammer dat je niet de hele pot kunt leegeten. Slater adviseert om dit met brood te serveren als lichte avondmaaltijd, maar eerlijk gezegd kan ik niet zo snel een manier bedenken waarop ik dit niet zou willen eten.


Nog een laatste nieuwtje: in januari was ik voor het eerst bij een  bijeenkomst voor mensen die op internet stukjes over eten schrijven. Dat heet dan "foodbloggers", sorry. De ontmoetingen waren erg leuk, normaal zit je alleen te werken en nu opeens stond ik in een ruimte waar iedereen deze hobby deelt! Het was opvallend hoe heterogeen de groep was. Zo verschillend waren de invalshoeken, leeftijden, ook wat mensen met hun blog beoogden liep mijlenver uiteen. Maar goed, dat eten, koken, dat deelden we dus allemaal.

Tot mijn verbazing kregen we een enorme doos met levensmiddelen naar huis, waaronder een hele makreel van het Nederlands Visbureau. Wel zo netjes om jullie dus even te laten weten dat ik deze makreel niet zelf gekocht heb.
De gestoomde, hele, makreel, vind ik wat zachter van structuur dan de gerookte filets. Ik denk dat je deze remoulade ook prima met gerookte filets zou kunnen maken.

Makreelremoulade
naar Nigel Slater in de Guardian
Voor vier personen als avondmaaltijd of voor een flinke hoeveelheid toastjes

Ingrediënten
sap van een grote halve citroen
250 gram schoongemaakte selderijknol, fijn geraspt
ongeveer 200 gram losgeplukt vlees van een gestoomde makreel (een kleine)
2 theelepels kappertjes
een opgehoopte eetlepel grove mosterd
een opgehoopte eetlepel fijne mosterd
zes augurken (normaal formaat), in schijfjes
50 gram boter, gesmolten
wat zwarte peper

Bereiding
1. Pers de citroen uit en schenk het sap in een mengkom. Rasp dan de selderijknol en meng de selderij onmiddellijk door de citroen om verkleuren te voorkomen.
2. Voeg toe: makreel, twee soorten mosterd, kappertjes, augurken. Meng het geheel en duw het vast aan. Bij mij was het ongeveer 700 ml totaal. Ik heb twee jampotten gebruikt, één grote honing- of pindakaaspot zal ook passen. Duw nogmaals aan, strijk de bovenkant glad en schenk de boter eroverheen. Sluit af met wat peper.

Laat overnacht staan en serveer de volgende dag met lekker brood. Het mengsel is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.

Tip: de verhoudingen luisteren niet al te nauw. Maak dus gerust minder voor een klein huishouden zonder alles tot ver achter de komma terug te rekenen.

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, zo'n gestoomde makreel. Vooral met de smaakmakers die hierin verwerkt zijn. Je mag mij er voor wakker maken! Ik heb overigens zojuist een link naar je geplaatst op mijn blog Eetplezier. Vond je blog meer dan de moeite waard om in rond te snuffelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Nell, bedankt voor je compliment! En ehh, met zo'n makreelsalade blijft er ook knolselderij over dus jouw salade klinkt ook erg lekker! Nu heb ik soep gemaakt, knolselderijsoep blijft een renner hier in huis.

    BeantwoordenVerwijderen