10 januari 2014

Erwtensoep (vegetarisch)


De nederige spliterwt komt iedere winter weer uit de kast om ons blij te maken met erwtensoep. Dit is een simpel recept zonder vlees. Je kunt er een rookworst, knakworstjes of vegetarische knakworstjes in meewarmen aan het eind. Mij viel het mee hoe lekker en 'compleet' de soep ook smaakt zonder vlees of worst. Die herinnering aan vroeger, aan winterse maaltijden met gekissebis over het Ware Recept (wel/geen wortel, wel/geen krabbetjes), komt ook met deze soep weer boven. Kennelijk zat 'm die 'geheugensmaak' niet in het vlees.


Het idee om foelie te gebruiken deed ik op bij een schitterend blog. Echt een blog waarvan ik even stil viel. Ik was bijna gestopt zelfs. Want wat Vera doet op growntocook is zoooo mooi! Ik vind heel veel terug bij haar, de nadruk op de vegetarische keuken, het koken met de seizoenen. En door haar Tsjechische afkomst kan ik bij haar ook terecht voor kerstkoekjes, die in haar gezin al net zo belangrijk zijn als bij mij. Zij verwijst overigens naar Nigella Lawson voor de suggestie om foelie te gebruiken in deze soep.

Foelie in de pan
Omdat de spliterwten toch meer kooktijd nodig hebben fruit ik de groentes eerst aan. Ik snijd ze in mooie blokjes zodat ik niet de hele soep hoef te pureren. Als kind vond ik het heerlijk om nog een blokje selderij of aardappel in de soep terug te vinden. Ik bewaar de soep ongepureerd. Soms pureer ik de helft, maar het laatste kopje at ik helemaal zoals het was. Met blokjes groente en half stukke erwten. Het was zalig.


Het weer wordt weer iets kouder deze dagen na een ongewoon zachte januariweek. Ik verbeeld me dat je die kou zelfs op de foto ziet, dat blauwige januarilicht. Benieuwd of er weer sneeuw volgt volgende week!

Vegetarische erwtensoep

Ingrediënten
300 gram spliterwten
1 ui
1 prei
1 stuk knolselderij (300 gram)
1 winterpeen
1/2 theelepel foelie
zout en peper

Bereiding
1. Zet de spliterwten op met ruim water (anderhalf tot twee liter).
2. Snijd de andere groenten en fruit ze samen in een koekenpan. Laat ook de foelie even meefruiten.
3. Als de spliterwten een half uur gekookt hebben kun je de aangebakken groenten toevoegen. Laat nog een uurtje verder koken.
4. Pureer de helft van de soep en meng weer met de rest. Breng op smaak met peper en zout, corrigeer de consistentie zo nodig met nog wat meer water.

Tip - deze soep kan je heel goed een paar dagen bewaren of invriezen, dus ik zou niet schromen om het hele zakje spliterwten in één keer te gebruiken en de soep te verdubbelen. Soms laat ik hem dan wel erg dik, omdat dat minder ruimte inneemt.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de lieve woorden! Leuk om je blog te ontdekken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Vera,
    Ja, ik heb geweldig zitten grasduinen bij jou! Zo mooi zoals jij alles in beeld en in tekst weergeeft. Precies de dingen die ik ook belangrijk vind.
    Oh en wij gingen ook altijd met Kerst daarheen, zo herkenbaar! Ook pas een boom op de 24ste, en ook koekjes dus.
    We spreken elkaar vast nog wel in comment-box-jes! :-)

    BeantwoordenVerwijderen