17 januari 2016

Apple crumble met oerzoet


Een knapperig bovenlaagje, lekker koekig maar niet te zwaar, en daaronder die prachtige diepe pure smaak van moesappels! Dit recept begon met een kilo mooie goudreinetten. Je ziet ze minder in de winkels tegenwoordig, maar zo na Oud en Nieuw wil er nog weleens een kistje in de supermarkt liggen. Er hangt echt een walm van heerlijke appelaroma's boven zo'n kist. Dat roept natuurlijk om taart, of gebak, of appelmoes, nou ja om iets met appels.


Het werd een snelle crumble. Ik keek mijn kookboeken door op zoek naar inspiratie en ongeveer de verhoudingen. 200 gram suiker? Nee, dat ging hem niet worden. Bij Nigel Slater vond ik een recept met 100 gram, dat leek me een betere hoeveelheid. Erbij wat havermout, boter, bloem en suiker.


Voor de suiker gebruikte ik 'oerzoet',  minder geraffineerde suiker. Ik denk niet dat ik hem standaard in de keukenkast zou zetten, zo anders of bijzonder is hij niet. Maar hij stond al een tijd op een inzet te wachten en dit leek me de goede combinatie. Sinds ik de appel-custard van Dorie Greenspan blogde was ik op het spoor gekomen van recepten waarin appels niet onder zwaar geschut van kaneel, kardamom en kornuiten wordt gezet.


Oerzoet heeft een caramel-achtige smaak. Die bleek inderdaad prima het kaneel of vanille-gat te kunnen dichten. Heb je geen oerzoet, combineer dan gewone of bruine suiker naar smaak met wat specerijen of andere smaakmakers zoals citroen of vanille.Het recept is verder rechttoe rechtaan: appels worden een paar minuten gekookt (deze stap kan je met goudreinetten misschien ook weglaten) en daarna een half uur gebakken onder een laag kruimels. Deze kruimels bleven wat fijn naar mijn smaak maar het geheel was overheerlijk. Nu ik het zo uitschrijf bekruipt me de neiging om het recept dit weekend over te doen. Leuk hoe gezinsleden in de loop van de avond even de keuken indoken en de resten wegsnoepten. Een aanrader dus!

Appelcrumble van Nigel Slater
voor zeker zes ruime porties

Ingrediënten
1 kilo goudreinetten, geschild en in partjes
75 gram boter, gesmolten
100 gram oerzoet of suiker
100 gram bloem
50 gram havermout

Bereiding
1. Warm de oven voor. Breng de appels met enkele eetlepels gedurende een paar minuten aan de kook. Meng ondertussen de overige ingrediënten en strooi het geheel over de appels. Heb je geen ovenvaste schaal die ook op het vuur kan, kook de appels dan in een pan en doe ze daarna over in een ingevette schaal. Bak de crumble in een half uur gaar. De bovenlaag is nogal droog, zet de oven op onderwarmte als het te hard gaat. Controleer dus na 20 minuten ongeveer. Serveer warm of lauwwarm.

Opmerking
En de suikerhoeveelheid? Ik vond het heerlijk, gezin morde niet. Maar later zag ik dat Nigel Slater bij het koken nog een 'pinch of sugar' naar smaak aan de appels toevoegt. Zo suikerarm als ik het recept heb gemaakt was dus onbedoeld, maar wel lekker!

6 opmerkingen:

 1. Waar zijn die goudreinetten toch gebleven? Grappig dat je ongemerkt nog minder suiker gebruikt hebt dan de bedoeling was en het niet gemist hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Martine, ik denk dat het juist zo lekker was zonder extra suiker door die goudreinetten. Ze waren weer op bij de supermarkt, dus komende week zullen we weer naar de boerderij moeten... op de markt liggen ze hopelijk ook nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit lijkt me onwijs lekker! Zou je dit lang kunnen bewaren? Ik ben namelijk maar alleen en wil hier toch vaker van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jaimy, het wordt wel wat zachter bovenop maar koud (kamertemperatuur) werd er hier ook van genoten. Bedenk wel dat je ook kleine porties kunt bakken, eventueel in losse schaaltjes. Je hoeft dus geen megaportie te malen. Dat is het voordeel van deeg of crumble zonder ei: je kunt het recept verkleinen of vergroten hoe je maar wilt!

   Verwijderen
 4. Ziet er heerlijk uit zeg. Ga het echt een keer maken en hopelijk smaakt het dan net zo lekker, als dat het eruit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En dan te bedenken dat ik zo baalde van het licht! (Of vooral, het gebrek daaraan op een januari-avond).

   Verwijderen