21 mei 2013

Risotto

Risotto is een heerlijke manier om het voorjaar te vieren. Ook in de winter. Of in een erg koude meimaand. Rijst is zo licht, en de combinatie met witte wijn, boter en parmezaan zo feestelijk, dat het altijd wat voorjaar in huis brengt.
Echt zwaar is zo'n risotto nooit. Hij leent zich ook niet goed om er als eenpansgerecht een maaltijd van te maken. Van oorsprong is het een tussengerecht dat voor het hoofdgerecht geserveerd wordt. Wij eten nu niet zoveel gangen meer, maar combineren met andere gerechten is wel aan te raden. Dat speelt overigens in de vegetarische keuken meer dan in de vlees-keuken. Ik realiseer me onderhand dat ik bij veel vegetarische gerechten op deze blog aanraad om ze te combineren. Je hebt dan niet een aardappelen-groente-vlees maaltijd. Dat is even wennen, maar de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Een soep, een wat meer gevulde salade, een wat uitgebreider toetje; als het totaal maar 'klopt'.
Je ziet hier dat de rijst al gaat glanzen.
Vaak eten wij risotto met paddestoelen, zowel vers als gedroogd. Deze risotto is meer een groenterisotto, zoals we hem ook bij het (vegetarische) buffet op onze bruiloft hadden (Peter Pan catering in Amsterdam kan ik nog steeds erg aanraden!). Er zit wel wat kastanjechampignon in, maar het gedroogde eekhoorntjesbrood was op dus hij heeft niet die kenmerkende paddestoelensmaak. Verder bevat de risotto gewoon maar net wat de groentela te bieden had. Dat was vandaag ui, wortel, courgette en champignon. Harde groentes laat ik helemaal meekoken. Zachtere groentes bak ik apart voor en combineer ik met de vrijwel gare basisrisotto.
Dit staat nog vochtig genoeg, over een paar minuten kan er weer bouillon bij.
Wij combineerden de risotto dit keer met een goed gevulde minestrone vooraf, en een zelfgemaakt toetje met kwark. Wat salade ernaast en je hebt een volwaardige maaltijd met veel groente.

Groente-risotto

Ingrediënten
2 uien
1 stuk winterwortel in heel fijne stukjes gesneden ('brunoise')
klontje boter en wat olijfolie
250 gram rijst voor risotto, bijvoorbeeld Arborio
glas witte wijn
kokend water in de ketel en een bouillonblokje of
opgewarmde zelfgetrokken groentebouillon
wat kastanjechampignons (half bakje, in plakjes)
een courgette in in blokjes van 5 mm
een klein knoflookteentje
een klontje boter (30 gram)
wat geraspte parmezaan of oude kaas (30-50 gram)
peper en zout naar smaak
eventueel wat groene kruiden, zoals peterselie, kervel of bieslook

Bereiding
1. Snijd de uien in fijne plakjes kwartrond. Snijd de wortel heel fijn. Bak ze aan in wat boter en olie, ik gebruik een Tefalwok, maar een andere wijde grote pan is ook prima. Als je maar goed kunt roeren.
2. Breng ondertussen water aan de kook, of eigen bouillon. Dit moet op temperatuur zijn als je ui en wortel gaar zijn.
3. Als de ui wat doorzichtig geworden is voeg je de rijst toe aan de grote pan, en roer je tot alle rijstkorreltjes rond zijn geweest in het vet en glanzen.
4. Blus dan met de witte wijn en laat deze wegdampen. Daarna begint het eigenlijke risottokoken: voeg regelmatig heet water en wat bouillonblokje toe (of een schep bouillon) zodat de rijst nooit droog komt te staan, en roer veel.
5. Snijd ondertussen de overige groente en bak ze kort aan. Bij de courgette laat ik op het laatste moment wat knoflook heel kort meegaren. Zet de gare groente opzij. Blijf roeren en bijgieten.
6. Proef na 15-20 minuten. Als de rijst net nog beetgaar is kun je de risotto gaan afmaken. Voeg de gare groentes toe. Voeg de boter en geraspte parmezaan toe, proef op peper en zout. Garneer eventueel met wat groene fijngesneden kruiden. De structuur moet romig zijn met een korrel die nog wat beet heeft. Serveer onmiddellijk.

Ze zijn er weer! Met zijn allen genoten gisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten