5 mei 2013

Bulgur-groentekoekjes


Dit gerecht kan vele gedaantes aannemen. Het is afhankelijk van wat er voorhanden is en ook van wie er aan tafel zit! Een mengsel van granen en groentes
met wat ei of kaas erdoor kan heel wat smaakmakers gebruiken, maar als ik dit maak voor kinderen laat ik de rode peper of andere scherpe toevoegingen natuurlijk weg. Dan moet ik het in wat subtielere sferen zoeken.

Een restje gare bulgur van ongeveer 200-300 gram
Ik at "Hirseküchle" vroeger vaak bij mijn tante S. Hirse is gierst. Zij bakte gezwind in twee koekenpannen naast elkaar enorme hoeveelheden. Nu gaat het op wat kleinere schaal, maar het is net zo'n Fissler-pan als mijn tante gebruikte. Dit keer begon het met een restje bulgur. Ik bakte er een uitje bij en zocht wat milde specerijen. Verder wat restjes groente uit de koelkast en 2 eieren en wat bloem.


Het bakken van de koekjes vergt wat handigheid. Soms lijkt het alsof ze niet willen binden, dan vallen ze uit elkaar of vormen ze geen goed korstje aan de onderkant. Als je heel zuinig bent met vet en de pan erg hoog hebt staan kunnen ze ook aanbranden. Maar geef niet op! Zorg dat er voldoende ei in je deeg zit en laat de koekjes eventueel wat opstijven voordat je ze bakt. Dan krijg je het echt wel onder de knie. Warm de pan goed voor en draai ze alleen in zijn geheel om als je de bruining wilt testen.


Deze koekjes passen goed in een vegetarisch dieet omdat ze wat afwisseling brengen in de bereiding van granen en groentes. Je gebruikt er ook dierlijke eiwitten bij in de vorm van ei en eventueel kaas, maar die vormen niet de boventoon. Ik zou ze niet op zichzelf serveren maar altijd combineren met wat andere maaltijdonderdelen, zoals een soepje, een salade of een wat uitgebreider toetje.


Je kunt de koekjes ook in de oven bereiden als je met minder vet wilt koken. Eventueel kun je ze dan met een klein beetje geraspte kaas of wat broodkruim bedekken voor een korstje. Reken op ongeveer 15-20 minuten in een oven van 180 graden. Houd ze goed in de gaten; omdat ze zo klein zijn kan het hard gaan. En rond ze goed af zodat er geen uitstekende delen verbranden.

Bulgur-groentekoekjes

Ingrediënten
250 gram gare bulgur
1 ui
1/2 theelepel komijn en fenegriek, gevijzeld
peper en zout
2 eieren
1 eetlepel bloem
een paar takjes groene kruiden (ik gebruikte de lavas, die net de kop boven de grond uitsteekt in de tuin)
250 gram spitskool, fijn gesneden en geroerbakt

Bereiding
1. Wrijf de bulgur los in de kom.
2.   Bak de fijngesneden ui kort aan in wat olie, vijzel de specerijen (of meet de voorgemalen specerijen af met een maatschepje). Roerbak de spitskool in een brede pan zodat het vocht kan verdampen. Laat de ui en de kool een beetje afkoelen.

3. Roer de eieren los en schep ze door de bulgur, voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg dan de groente en kruiden/specerijen toe. Als alles is gemengd voeg je in gedeeltes de bloem toe. Daarmee moet je een vormbare massa krijgen. Het kan zijn dat je iets meer of juist iets minder bloem nodig hebt.

4. Vorm de koekjes (formaat: kleine hand vol) en laat ze als je daar de tijd voor hebt kort (een half uurtje) opstijven in de koelkast. Langer mag ook, maar omdat je restjes gebruikt en niet alles koelkastkoud is als je het mengt zou ik ze niet langer dan een paar uur laten rusten.

5. Warm een koekenpan goed voor en bak de koekjes rustig in een behoorlijk hete pan. Verschuif ze de eerste minuten niet. Als je denkt dat ze donker worden aan de onderkant kun je het beste één koekje keren. Met voorzichtig oplichten aan de zijkant om even te turen zou je ze kunnen breken. Baktijd: ongeveer vijf minuten per kant, mogelijk iets langer.

6. Serveer warm of koud met een frisse salade. Als je ze koud wilt gaan eten, bijvoorbeeld bij een picknick, moet je wat meer zout, peper en kruiden gebruiken. Bij warm eten proef je de smaken beter.

Variaties
- In plaats van bulgur kun je ook denken aan couscous, quinoa of gierst.
- Als groente kun je eigenlijk alles gebruiken wat je in je groentela vindt. Al te vochtig mag het niet zijn en je moet ook een beetje op je zuur-zoet balans letten. Maar als je er een gefruit uitje bij hebt is het algauw zoet genoeg.
- Aan smaakmakers is er ontzettend veel keus. Je kunt verse groene kruiden combineren met specerijen, dat geeft het meest diepte. Bijvoorbeeld de klassieker nootmuskaat-knoflook-peterselie. Maar ook ras-el-hanout of kerrie helpt je al een heel eind op weg. Paprikapoeder is een wat zachtere smaak. Rode peper en/of gember geven wat pit.
- een handje geraspte kaas kan er ook nog door, net wat je hebt liggen. Of een restje feta.
- Als je deze koekjes met vlees wilt maken kan je het rauw toevoegen (gehakt), dan helpt het met de binding. Als je het gaar toevoegt, bijvoorbeeld een restje visfilet of gaar kippenvlees, zou ik het fijn maken zodat de koekjes goed hun vorm houden.

Met zo'n bord begint de lente al te komen..
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten