27 mei 2013

Snelle maaltijden voor de Avondvierdaagse

Vol verwachting...
Ach ja. De Avondvierdaagse. Als werkende ouder zie je die met angst en beven naderen als je kind voor het eerst mee mag doen. De heisa
met 4x je avondroutine naar de maan (vaak met een jonger kind dat ook nog verzorgd moest worden). De lol van in een massa lopen zag ik ook niet in. En al die kinderen over de kling jagen met vier korte nachten. Ik snapte er niets van waarom andere ervaren ouders met flair en een zekere nonchalance een of twee dagen een uurtje eerder stopten met werken. Het leek wel of ze met de nodige voorpret hun gezin in deze logistieke uitdaging stortten.
Met Crocs kan je ook 10 kilometer lopen
... maar het gaat hard op de Ouder Universiteit van het Leven. Een paar jaar later meld je je vrijwillig aan om er een succes van te maken, omdat je hebt gezien hoe ontzettend leuk het is voor de kinderen. Vooral ook voor de groep. En inmiddels weet je dat 'ouderhulp' het meest dragelijk wordt als je iets kiest wat bij je past. Op zo'n avond in mei/juni kan de energie van de kinderen alle kanten op, je krijgt het niet dubbel gereflecteerd van de klassemuren. Afgezien van het obligate regendagje kan je genieten van de mooie late avonden; en vaak valt er dus een hoop te observeren bij de kinderen. Oh de gezelligheid met de andere ouders en de andere kinderen moet eigenlijk als eerste worden genoemd! Bij mooi weer is het ook nog een gouden foto-gelegenheid. Omdat ik geen toestemming kon vragen zie je hier alleen maar foto's van een afstandje, maar ook in close-up valt er veel te halen!
Mooi weer voor sneldrogende was
Het mooie van de A4D is de voorspelbaarheid. Je kunt eigenlijk op alles anticiperen. De schoolshirts, lekkere schoenen, goede sokken, opgeladen camera met lege geheugenkaart, regenkleding, lege avondagenda - en de gevulde koelkast. Dat was mijn insteek voor deze blog. Ik wilde kort wat opties laten zien die bij ons langskomen in de A4D-week. Veel ligt voor de hand, en het is zeker niet een week voor culinaire hoogstandjes. Maar het is wel een sport om alles zo soepel mogelijk te laten lopen en om de kinderen ook deze week van wat gevarieerde brandstof te voorzien. Die kunnen ze goed gebruiken!
Grote achtstegroepers worden weer klein met kleefkruid
Veel van onze gerechten komen op hetzelfde neer: groentebulk al dan niet met bonen en/of wat dierlijke eiwitten. Dat soort gerechten kun je prima invriezen of een paar dagen koelen. De koolhydraten bereid ik dan ter plekke, nou ja, bereid, ik stop de pitabroodjes in de rooster. Vaak is er ook wel een avond dat we wel op tijd kunnen beginnen met koken, dan zijn het nog maar drie haast-avonden. Oh en de laatste avond wordt er pas om zeven uur gestart. Voor de inkoop moet er dan echter weer aan kado's worden gedacht.
Extra drukte op de laatste dag

Dit jaar denk ik aan:
- broodjes met boontjes
- een goed gevulde groentesoep met tosti
- opgewarmde macaroni (elleboogjes) met groentetomatensaus, opgebakken in de koekepan met ei en kaas
- rodelinzensoep met boterhammen
- vissticks met bulgur en gestoomde groente (broccoli o.i.d.)
- bonensoep, spaghetti met pesto en verse sla
- roerbakgroentes met tofu (de lekkere uit de toko) of omelet en een snelle vorm van mie of andere noedels.

Alle soep, de boontjesvulling en de groentetomatensaus komen uit de vriezer of koelkast. Die kook ik de week ervoor dubbel.
Natuurlijk kun je ook uitwijken naar totaalklare maaltijden, maar daar kan ik niets over zeggen want die gebruiken we nooit. Ik wilde het wel nog even noemen, want meedoen is belangrijker dan 'gezond' eten.
Kijk anders voor meer inspiratie eens bij collega-bloggers! Bijvoorbeeld Annelies van Een lepeltje lekkers, die acht heerlijke eenpansgerechten presenteert waarvan je kinderen zullen smullen. 
Op deze dag hadden we door een gigantische hoosbui niet gelopen.
Ik wens dus iedereen die nog niet aan de beurt geweest is dit jaar heel, heel veel plezier bij de Avondvierdaagse!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten