15 mei 2013

AppelmuffinsMuffins zijn een handige tractatie voor kinderen en een lekkere verwennerij voor de middag. Je hebt geen keukenmachine nodig, er zijn niet veel tussenstappen. Je bereidt twee kommen voor
met droge en natte ingrediënten. Je vult een bakvorm met papieren schaaltjes (het deeg kan erg kleven) of je vet een siliconen vorm in. Dan vul je en bak je een kwartiertje, of iets langer. In het begin is het wat uitzoeken maar je kan hier heel veel routine in krijgen. Ik heb een vaste kom voor de natte mix, die groot genoeg is om de droge ingrediënten erdoor te roeren. En voor de droge mix gebruik ik niet eens meer een kom, die vermeng ik in de schaal van onze weegschaal na het afwegen.

Voor het mengen (hier is de appel niet door de natte mix gegaan)
Als je eenmaal routine hebt dan kan je ook met recepten makkelijk schuiven. Binnen die vaste verdeling van ingrediënten kan je heel veel variëren. Er zit altijd wat vet in voor smaak en structuur, maar dat kan boter of olie of een mengsel zijn. De zuivel waarmee je boter en ei tot het benodigde volume aanvult kan naast melk ook heel goed karnemelk, yoghurt of kwark zijn. Ook het type bloem of meel is flexibel. Rijsmiddelen gaan er altijd in, bakpoeder en/of baking soda. Tot slot gebruik ik eigenlijk altijd fruit of een mengsel van fruit en groente. Dat doe je zowel voor de smaak als voor de structuur. Een erg lekkere en luxe variant is de Morning Glory of Golden Morning Muffin: appel, wortel, noten en kokos.

Na het mengen: PAS OP Dit is dus het moment dat je moet stoppen, je ziet nog bloem!!!
Doordat het recept zo flexibel is zijn muffins dus erg geschikt om resten te verwerken. Met name resten zuivel; vervang gerust alle melk door kwark. Je zult zien dat dat prima kan. En oude rimpelige appeltjes of zielige bruine bananen of restjes mango en ander fruit kunnen ook hun weg vinden naar een muffin. Een deel van de zuivel kan ook vervangen worden door vruchtensap.

Voor de restjes deeg hebben we de oude briochevormen ...

Ik zal later nog wel terugkomen met andere muffins, maar voor nu wilde ik beginnen met een appelmuffin. Wij gebruiken dit recept af en toe ook om de jongens wat lekkers mee te geven naar school. Ze zijn daarom niet heel vet of zoet. Je kunt deze muffin 2 of 3 dagen bewaren of invriezen. Er zitten geen rare stukjes in of smaakjes aan, dus de ervaring leert dat dit eigenlijk door alle kinderen wel gegeten wordt. Jongste nam gisteren afscheid op de bso, en iedereen wilde graag een tweede! Dat kan ook, want ze bevatten ongeveer 50 kCal per stuk (in de mini-uitvoering).

Tracteren: bedankt, C en M, voor alle gezelligheid op L!
Appelmuffins
(12 grote of 24 kleine, met een restje)

Droge mix
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda (kan je weglaten)
een klein snufje zout
1/4 theelepel kaneel
een zakje vanillesuiker
wat geraspte nootmuskaat, niet veel
40 gram suiker
facultatief: een flinke hand rozijnen voor wie daar van houdt (60-100 gram)

Natte mix
1 ei
175 ml karnemelk of yoghurt
75  gram gesmolten boter
2 geraspte appeltjes, of 1 grote (geraspt met schil)

Om te bestrooien
wat grove kristal (riet-)suiker

 
Bereiding
1. Warm de oven voor op 180 graden en bereid een muffinvorm voor met papieren bakjes. Je kunt ook een siliconenvorm gebruiken, die hoeft alleen licht ingevet te worden.
2. Smelt de boter en weeg ondertussen alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng ze.
3. Breek het ei in een grote kom waarin je ook gaat mengen. Doe de zuivel erbij, de niet te hete boter en de geraspte appel.
4. Voeg de droge mix toe en roer heel kort tot je nog kleine bloembelletjes ziet. Houd dan acuut op met roeren!
5. Vul de vormpjes tot de rand (als het voor kinderen is, die willen allemaal de grootste) en strooi er wat suiker overheen. Bak 20 minuten bij 180 graden, houd in de gaten dat ze niet verbranden aan de bovenkant. Laat ze even afkoelen, en eet ze lauwwarm. (of vries ze in.)

Suggesties
- Wat rozijnen erdoor vind ik zelf erg lekker. De rozijnen blijven goed vochtig, ook zonder voorweken. Wel krijg je weigerkinderen, daarom laat ik ze weg als ze uitgedeeld worden. Rozijnenweigeraars moeten ook aan hun trekken komen.
Als je zelfgebakken waar trakteert dan loont het om de boel leuk in te pakken. Dat kan net het verschil maken. Blikje in folklorestijl van de V&D, servetje beetje fifties/sixties van de Hema en de goedkoopste muffin-papiertjes vond ik bij Dille en Kamille. Handige polka dots want unisex. Ja je hebt tegenwoordig al muffin-papiertjes in heren- en dames-uitvoering.... erg onhandig. Ik kan eigenlijk niet geloven dat het waar is, nu ik het zo opschrijf. Maar het is echt echt waar!

Happy baking & sharing!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten