28 april 2015

Zalm met een korstje uit de oven


Wilde zalm ligt in de meeste supermarkten gewoon in de vriezer. Handig om achter de hand te hebben. Hij vergt wel enige planning, want traag ontdooid is hij het lekkerst. De koninklijke weg is 24 uur in de koelkast. Sneller is een paar uur op het aanrecht. Dat laatste zou ik in de zomer niet al te lang doen. Dan nog eerder in de vacuümverpakking in een pan koud water leggen. Zo houd je de temperatuur wat gelijkmatiger.


En wat doe je dan met die zalm? Ik had hem gekocht om een terrine van vis te koken. Maar ik werd ingehaald door de werkelijkheid en tijdgebrek. Bereiding in de oven ligt dan voor de hand. Snel klaar en handen vrij. Zalmstukken uit de staart zijn zo binnen 10-15 minuten klaar.


Verse zalmmoten zou ik eerder in de pan bereiden. Die wil ik liever wat zacht houden aan de binnenkant. De vis uit de vriezer is niet zo edel. Vandaar ook de combinatie met wat extra smaakmakers. Ik had wat muntblaadjes, venkelgroen, ingelegde citroen en knoflook. Gecombineerd met een rest zelfgebakken crackers die overbleven van het filodeeg van de spinazietaart leverde dat een snelle topping op. Echt, in de tijd dat je oven voorverwarmd is is je mix allang klaar.Spreid de topping, gemengd met wat olijfolie, uit over je vis. Zet het geheel 10-15 minuten in de oven bij 180-200 graden. Test aan de zijkant of de vis goed warm is, bij twijfel een stukje uit het midden.Zalm uit de oven met kruimelkorstje
voor vier personen

twee pakken zalm (in totaal 600-800 gram)
een paar eetlepels groene kruiden
een a twee teentjes knoflook
de schil van een kwart ingelegde citroen
wat olijfolie
enkele eetlepels broodkruim of ander kruim

Ontdooi de vis langzaam. Warm de oven voor op 180-200 graden en meng alle andere ingrediënten voor het korstje. Spreid het korstje uit over de vis en bak in een kwartier af. Controleer op gaarheid en geeft zo nodig nog een paar minuutjes extra.

Opmerking - Ook voor andere vissoorten is deze bereiding geschikt, al zal je bij magere (wit)vis misschien eerder wat room of meer boter of olie moeten gebruiken om een goede balans in je gerecht te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten