10 april 2015

Tofu snel en lekker


Tofu. Je kan het eten. Maar menig kok is daar toch wel even zoet mee, om tofu snel en lekker klaar te maken. Marinades, wel of niet nog een keer persen, fijne blokjes, of toch maar plakjes, veel olie of weinig olie, tapioca- of maismeel voor het bakken.... alles is hier al weleens geprobeerd.


Tot ik bij Lotti+Doof een recept vond, bewerkt naar het kookboek van de beroemde blog Sprouted Kitchen, voor 'mapled tofu'. De ingrediënten konden niet simpeler zijn: kokosolie (had ik niet), maple syrup (had ik niet) en minder zoute shoyu (die had ik dan weer wel).  En een blok tofu. Ik kocht bij de toko een blok extra stevige tofu. Die variant is het beste geschikt voor bakken.Het leuke van dit recept is dat je de tofu niet hoeft te marineren. Je kunt hem wel in een doek of keukenpapier verzwaren met een bord, zodat er extra vocht weglekt. Maar daarna kan ie zo, bloot, in blokjes gesneden in de pan. Even rustig aanbakken tot je beginnende verkleuring ziet (zie foto hierboven). Daarna giet je er de shoyu en de siroop overheen en laat je het geheel rustig verder bakken tot alle blokjes mooi bruin zijn.


Omdat ik geen maple syrup had gebruikte ik dadelsiroop. Maar ik zou voor dit gerecht ook gewoon schenkstroop of keukenstroop pakken, of rijststroop, of welke andere stroop je ook maar hebt staan. Het gaat erom dat je tegen de zoute smaak van de shoyu een mooie ronde zoete smaak kunt zetten.


En dan heb je ze! Mooie bruingebakken tofublokjes, net zo snel klaar als een maaltje met groente en mie of rijst. En lekker! Ze hebben niet al te veel aandacht nodig dus je kunt ze gelijk met het water opzetten en ondertussen je groente gaan snijden. Ze vielen hier prima in de smaak, vooral met wat geroosterd sesamzaad erover gestrooid. Ja, ik geloof dat wij eindelijk de tofu-code hebben geknakt!

Snelle tofu met shoyu en stroop

Ingrediënten
1 blok pressed tofu
2 eetlepels kokosolie of andere olie
1 eetlepel shoyu
1 opgehoopte theelepel siroop
peper naar smaak
eventueel geroosterd sesamzaad

Bereiding
1. Pers de tofu nog een keer voorzichtig in een schone theedoek. Als je meer tijd hebt kun je hem in de doek of in keukenpapier gerold verzwaren met een pan of bord en een tijdje laten staan. Snijd dan in blokjes.
2. Verhit de olie in een koekepan (ik gebruikte bij hoge uitzondering de anti-aanbakpan) en bak de blokjes rustig tot ze beginnen te kleuren. Voeg dan de shoyu en de siroop toe en laat verder bakken tot ze rondom mooi bruin zijn. Serveer warm (bijvoorbeeld bij bami) of koud (bijvoorbeeld bij soba noedels) met peper en sesamzaad naar smaak.

En waar aten wij deze snelle en lekkere tofu bij? Bij de snelle en lekkere bami van Es natuurlijk. Die is hier thuis al tig keer gemaakt sinds zij hem blogde, en valt enorm in de smaak ook bij de puber. Binnenkort zal ik daarvan onze versie bloggen. Maar nu eerst, ruim baan voor de snelle en lekkere tofu! Eindelijk is de zoektocht ten einde.


2 opmerkingen:

 1. Man. Nu heb ik trek in tofu en bami! En we eten carbonara..... FML.
  Hahhahahahaa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahahahaha dat is heel erg Es.
  Dat kan niet zo.
  Bah. carbonara.

  BeantwoordenVerwijderen