28 augustus 2013

Andijviegalette met kwarkdeeg


Bladgroentes, daar zouden we nou meer van moeten eten! Zeker in deze tijd van het jaar, dat ze zo van het land af vliegen. In de zoektocht naar alternatieven voor de andijviestamppot begon ik vorig jaar te experimenteren met andijvietaarten. Eerst met een lekkere volkoren-zanddeeg bodem, maar ik was op zoek naar een andere bodem zonder margarine.


De eerste versie met zanddeeg

Die vond ik in de vorm van kwark-oliedeeg. Het is lekker snel te maken en goed te hanteren. Het enige nadeel van dit soort deeg is dat het slecht te bewaren valt, eigenlijk is het maar een dag of twee lekker. Dat kan lastig zijn bij zoet gebak, maar voor een hartige taart is het geen enkel bezwaar. De ingrediënten hebben wij standaard in huis, dus ook dat hoefde me niet te weerhouden. Eenmaal gebakken heeft het een 'flaky' consistentie, als je er losse koekjes van bakt lijkt het wat op bladerdeeg. Erg handig om in je repertoire te hebben, je kan er alle kanten mee op.


Ik roerde dus snel een deeg in elkaar. Vorige keer had ik heerlijke koekjes gebakken van een rest van dit deeg met Nigellazaad. Een oude bekende van de verzamelbak zoutjes die wij vroeger thuis hadden. Zwarte pitjes met een scherp, aromatisch smaakje. Dat was zo goed bevallen dat ik naar een weg zocht om ze nu ook in de taart zelf te gebruiken. Ik overwoog pasteitjes met wat Nigellazaad bovenop, maar toen zag ik het licht:


Gewoon twee eetlepels Nigellazaad toevoegen aan het deeg! Meer dan die hoeveelheid zou ik niet doen, met deze verhoudingen krijg je echt al een heel duidelijke smaak in je bodem. Het deeg moet niet lang worden gekneed. Als je geen tijd hebt om het te laten rusten vorm je het even tot een bol met de handen en rol je het voorzichtig uit met wat meer bloem dan anders.


Ik koos voor een vrijliggende taart met een kleine opstaande rand. Ik houd niet zo van diepe natte hartige taarten, ik bak liever wat platter op het blik van de oven.


De vulling was ik al een half uur van te voren begonnen met het fruiten van 3 kleine scherpe nieuwe uien. Lekker! Daarbij een prei, wat paprika en tot slot een hele stronk andijvie, gewassen in fijne reepjes. Dit liet ik even zweten tot het vocht vrijkwam. Dat goot ik af.


Ik mengde twee eieren met wat zuivelresten uit de koelkast, dit keer een bakje Hüttenkase en wat smeerkaas. Zure room, creme fraiche of kwark zijn ook goede kandidaten. Het eiermengsel ging door de taartvulling, erbovenop wat extra belegen kaas in blokjes. En 30-40 minuten later was het eten klaar! Ik kneep hem een beetje voor de zaadjes in het deeg, maar de jongens vonden het juist heerlijk! Zo zie je maar weer, blijven proberen... uiteindelijk gaan ze bladgroenten vast nog wel lekker vinden.


Andijviegalette

Ingrediënten

Voor het deeg
150 gram kwark
1 groot ei (of 1 ei en een eetlepel melk)
300 gram speltbloem (gewone bloem of meel kan ook)
6 eetlepels lichte olijfolie
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
eventueel 2 eetlepels Nigellazaad of sesamzaad

Vulling
3 kleine uien
1 prei
1/2 paprika
1 stronk andijvie

2-3 eieren

2-300 ml kwark, smeerkaas, zure room, creme fraiche e.d.

100 gram extra belegen kaas in blokjes

voor het bestrooien van de bodem: wat broodkruim of paneermeel, ongeveer 2 eetlepels

Bereiding
1. Fruit de ui zodat ze goed glazig en wat zoetig worden. Roer ondertussen het deeg: eerst de vochtige ingrediënten combineren, dan mengen met de droge en tot een deegje vormen. Leg het even in de koelkast om te rusten. Ik doe dat in een kommetje met een bordje erop.
2. Fruit de paprika en prei even mee met de uien. Voeg dan de andijvie toe en laat alles slinken. Roer in een kom ei en zuivel door elkaar en breng op smaak met peper en zout en misschien wat ras el hanout, kerrie of gewoon koriander en komijn. Snijd de kaas in blokjes of rasp de kaas.
3. Rol het deeg uit, leg het met een opstaand randje op het bakblik. Bestrooi met paneermeel/broodkruim en beleg met uitgelekte groente, overgoten met eimengsel en bedek met stukjes kaas. Als je groente heel compact is kan je ook het eimengsel eerst erdoorheen mengen en dan pas het geheel op de bodem storten.
4. Bak gedurende ongeveer een half uur tot 40 minuten, het laatste kwartier met onderwarmte, bij 175-200 graden. Serveer met wat frisse salade.

De hop staat in bloei!! Jammer dat we daar nog geen recept voor hebben...

9 opmerkingen:

  1. Ik wilde dit vanavond eens proberen, lijkt me heerlijk! Alleen ben ik zelf niet zo heel erg van de andijvie: zou ik dat kunnen vervangen door boerenkool denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Eslem, ja, ik zou hem zeker ook met boerenkool maken. Wel zou ik de boerenkool voorgaren, en combineren met andere groente. Ui geeft een basis, maar o Ha Eslem, ja, ik zou hem zeker ook met boerenkool maken. Wel zou ik de boerenkool voorgaren, en combineren met andere groente. Ui geeft een basis, maar ook wat prei of paprika zou ik bij de boerenkool gebruiken. Of champignons, rode ui....enzovoort ;-)

      Verwijderen
    2. Dank je wel! Ja ik vervang alleen de andijvie, de paprika en prei en ui doe ik er ook gewoon bij. En dan in plaats van oude kaas strooi ik er wat Turkse witte kaas over. Heb nu al honger, haha!

      Verwijderen
    3. Het was heerlijk ;). Had het ook op FB gevraagd maar had je misschien niet gezien: vind je het goed als ik er een blogpost aan wijdt, natuurlijk met bronvermelding/link en een aangepaste versie van het recept? Zou ik leuk vinden, was echt voor herhaling vatbaar.

      Verwijderen
    4. Oh leuk Eslem, tuurlijk! Niet gezien inderdaad. En voor de meelezers: Eslem heeft de andijvie door boerenkool vervangen, de belegen kaas door Turkse kaas etcetera... ben benieuwd!
      (Ik had dan weer op Fb gevraagd of je nog iets van sesam of nigella door het deeg had gedaan?)

      Verwijderen
    5. Leuk! Ik post wel een linkje tegen die tijd. Oh en ik had op FB geantwoord dat ik inderdaad nigellazaad door het deeg had gedaan, ik ben gek op nigellazaad en dit was echt een lekkere combi! Goed idee om het door het deeg te doen!

      Verwijderen
    6. Tadaaaa! En nog bedankt voor het recept en de inspiratie ;)

      http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2014/01/plaattaart-van-nigelladeeg-met.html

      Verwijderen
    7. Superleuk Eslem! Zal ik ook een keer een recept van jou verherkoken? Ik laat mijn mannen wel even wat uitzoeken. Helemaal zin in!

      Verwijderen
    8. Ja, een mini foodblogswap ;). Lijkt me hartstikke leuk! Ik hou je in de gaten :D

      Verwijderen