2 juni 2023

Rabarber met Skyr en zelfgebakken kruimels



Een mooi kruimelmengsel, romige zuivel en die smaak van rabarber zoals alleen rabarber kan smaken. Ik kwam op het idee door Tim Spector, een geneticus gespecialiseerd in het microbioom, die op Instagram een bondje sloot met een van mijn favoriete koks, Hugh Fearnley-Whittingstall. Daar rolde een prachtig receptje uit waar ik me al op verheugde in de trein. Het is snel in elkaar te draaien terwijl de rest van het eten op staat. Ik reis tegenwoordig weer best vaak voor mijn werk, de forensroutine is terug. Dromen over een mooi receptje terwijl je over het prachtige Groene Hart uitkijkt is een prima manier om de hectiek van de dag te laten zakken!


Je gooit eerst de rabarber in de oven, en vervolgens zoek je de ingrediënten voor de kruimellaag bij elkaar. Die bestaat, naast boter en suiker, uit voedzame bestanddelen. Het leuke van het recept is dat er niet één, maar vier ingrediënten bij komen: havermout, volkorenmeel, gemalen amandelen en zonnebloempitten. Tim Spector raadt aan om elke week minstens 30 verschillende planten te eten. Specerijen en kruiden tellen mee, voordat je denkt..  Met dit toetje schiet het op (7 tel ik er in dit recept). Als je dan ook nog Skyr of kwark gebruikt in plaats van heel vette yoghurt, past het geheel aardig in mijn eetpatroon (ik mijd al te veel verzadigd vet).  


Ik heb de kruimelhoeveelheid gehalveerd omdat we heel veel over hadden, maar je kunt ze ook op andere manieren gebruiken op een bakje yoghurt of kwark en/of met fruit, dus als je er liever ruim in zit dan komt dat zeker ook op. Het recept bevat geen zout, ik heb uitgeprobeerd of dat iets toevoegt, maar nee, zonder zout is het lekkerder (daar gaat weer een vaste kookregel!). 

Ingrediënten (voor vier kleine porties)

Compote (kan goed verdubbeld worden voor wat voorraad)
500 gram rabarber 
twee eetlepels rietsuiker of honing
een klein glaasje fruitsap, net wat je bij de hand hebt
eventueel wat rasp van een sinaasappel (onbehandeld)

Kruimellaag
50 gram volkorenmeel
50 gram havermout
50 gram roomboter, koud, in blokjes
25 gram gemalen amandelen
35 gram rietsuiker
2 eetlepels zonnebloempitten

Zuivellaag
250 gram yoghurt, kwark of Skyr. Wil je het wat zoeter, dan vanilleyoghurt of vla.

Bereiding
1. Gooi de oven aan op 175 graden. Snijd de rabarber naar wens in stukken van 2-5 centimeter en rooster hem in een platte ovenschaal met het sap, de suiker of honing en eventueel de rasp. Rooster tot ze goed zacht zijn, eventueel afgedekt, in 30-45 minuten.
2. Meng het meel en de havermout en wrijf de boter erdoor tot je erwtegrote stukjes hebt. Meng dan de overige ingrediënten voor de kruimels erdoor. 
3. Bak ze uitgespreid op een bakplaat in een gelijkmatige laag, roer ze na 10 minuten even om. Als je niet het hele blik vult, zorg dan dat de randen glad zijn, uitstekende stukjes kunnen te snel bruinen. Houd ze sowieso in de gaten, 20-25 minuten is waarschijnlijk nodig maar het kan snel omslaan naar te lang.
4. Stapel naar wens op een bordje of in een kommetje, eerst compote, dan de zuivel en dan de kruimels, meng ze eventueel wat zodat iedere hap anders is. 

Variatie: Ik zou dit zeker ook maken met geroosterde appels, perziken, pruimen of abrikozen. Of de kruimels combineren met verse, al dan niet gemacereerde aardbeien of ander zacht fruit. 
Een andere optie zou zijn om het recept wat meer winters te maken met kaneel of kardamom of om gedroogd fruit (rozijnen, dadels of abrikozen) aan de compote toe te voegen.

Thuiswerkdagen zijn in dit jaargetijde ook niet te versmaden!

En die thuiswerkdagen zijn ook momenten dat je het met collega's net nog wat meer over eten hebt - en zo beloof je dan om even een receptje uit te schrijven. Bedankt voor het duwtje, J, en fijn weekend!



1 opmerking:

  1. Wau(w)! Ziet er heerlijk en simpel uit. Ik ga het uitproberen en kom bij je op de lijn om het er over te hebben!

    BeantwoordenVerwijderen