6 augustus 2013

Broodsalade

 In Italië mag je geen brood weggooien. In Japan geldt hetzelfde taboe voor rijst. Ik zie nog voor me hoe de dierbare Japanse moeder van een goede vriendin na het avondeten geroutineerd de azijn en nori pakte. Ze maakte dan rijstballen, de equivalent van een Nederlands boterhammetje voor onderweg. Mooi om te zien.
In Italië wringen de huisvrouwen zich dus in bochten met plakken, stukken, blokjes of kruimels brood. In de kookboeken dan hè. De lenige, donker gebruinde, dames die ons sinds 1 augustus tegemoet komen op de wandelpaden hebben nergens problemen mee. Die snateren druk terwijl ze oog in oog staan met de gletsjer van de Marmolada en nemen honden, echtgenoten, kinderen, baby's, picknickkleden mee. Die zitten echt niet in over broodkruim.
 


Panzanella is een recept dat ik al heel lang op mijn wenslijst had staan. Het is een salade van oud brood. Korter kan ik het niet uitleggen. Het brood wordt geweekt in water en er gaan gigantische hoeveelheden rauwe ui bij. Plus alle andere 'usual suspects' voor een Italiaanse salade. De ui wordt eerst ingelegd in water met wat wijnazijn. Dat leek ons maf maar we hebben toch braaf het recept gevolgd. Het was onverwacht lekker; je eet een rauwe ui zonder dat je daar nog uren aan wordt herinnerd.

Panzanella - Toscaanse broodsalade
voor vier personen als voorafje
Ingredienti
1 rode of witte ui in ringen
een rest oud brood (vers werkt niet), ongeveer twee kopjes
twee tomaten
een halve komkommer
15 blaadjes basilicum
3 eetlepels wijnazijn
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding
1. Week de uienringen twee uur in een kommetje water met een eetlepel azijn.
2. Bevochtig het brood ook met ruim water met een eetlepel azijn erin. Het is in een paar minuten zacht. Scheur het in stukjes en knijp ze uit.
3. Snijd tomaat en komkommer in stukjes/schijfjes en scheur de basilicum in stukjes. Meng de uitgelekte ui en het brood erdoor, en de laatste eetlepel azijn. Breng op smaak met olijfolie en zout en peper.
4. Laat de salade een uur trekken in de koelkast en proef daarna opnieuw of er nog olie, zout of peper bij moet.

1 opmerking: