Voor de liefde was Violetta naar Nederland gekomen. Helemaal uit het verre, verre Zuiden van Frankrijk. En als ik nu, op een hete dag vijfendertig jaar later, haar ratatouille eet dan proef ik weer haar liefde: voor wat ze achter zich moet hebben gelaten, én voor waar ze heengereisd was. Wat smaakt dat heerlijk op een warme dag, dat eten. Het is gemaakt voor hoogzomerweer.
Dat is goed thuiskomen, het stoof-en snijwerk van de multiman klaar voor verorbering |
Er zijn nog veel meer manieren om iets lekkers te maken van de ingrediënten, bijvoorbeeld fijngesneden in een diepe ovenschaal in de oven roosteren zoals de Wednesday Chef het aanraadt (link), maar geef Violetta een kans!
Ratatouille
een ruime dubbele portie
Ingrediënten
2-3 uien
2-4 aubergines
2-3 courgettes
2 paprika's (geen groene, alle andere kleuren zijn goed)
2 tenen knoflook
2-3 blikjes tomaten of 800-1000 gram verse tomaten
Bereiding
1. Zet een grote pan op het vuur en fruit de uien. Bak eerst de aubergines een tijdje mee, voeg daarna de courgettes toe, die je ook even mee laat bakken. Laat de knoflook kort even meefruiten voordat de paprika en tomaat erbij gaat.
2. Warm de groentes goed door met het bakken voordat je de deksel op de pan doe, dan hoef je niet heel lang te wachten tot alles op kooktemperatuur komt en het vocht vrijkomt. Laat dan de pan 1-2 uur zachtjes doorkoken. Het hangt een beetje van de grootte van de stukken en van de mate van fruiten/bakken af hoe lang het duurt voor de ratatouille gaar is. Een nacht laten staan om af te koelen is erg bevorderlijk voor de smaak.
Opmerkingen
- dit recept is makkelijk in grotere of juist kleinere hoeveelheden te maken. De verhoudingen zijn ook maar ongeveer, dus je kan er alle kanten mee uit.
- een grote hoeveelheid maken ligt voor de hand omdat het goed te bewaren of in te vriezen is.
- wij serveren het soms met een knakworst maar ratatouille past met al zijn smaak ook prima in een vegetarische maaltijd. Koud op brood, beetje olijfolie eronder of erover is zalig op een warme dag!
De smaken ontploffen in je mond. Zalige boterham! |
Ik maak ook zo'n ontploffende boterham!
BeantwoordenVerwijderenVermakelijke teksten, prachtige foto's, mooie verhalen en smakelijke recepten! Wanneer komt je boek nou uit?
Janine
Dankjewel Janine, voor het compliment.
BeantwoordenVerwijderenHet boek komt als de Zilvervloot is binnengelopen.
Ik houd je op de hoogte, kan nog even duren... tot die tijd blijven mijn verhaaltjes hier.
groeten!