29 juli 2013

Basis volkorenbrood vakantieversie


In onze favoriete vakantieregio wordt al het brood geparfumeerd met kummel(karwijzaad) en venkelzaad. Lekker, als je eraan went. Maar sommigen in ons reisgezelschap hadden daar geen zin aan.

Een echte uitkomst dan, zo'n vakantieappartementen met oven. Dus op naar de supermarkt voor een pak volkorenmeel van de hele korrel, een pak tipo 0 (bloem met wat vezel), wat verse of gedroogde gist en zout. Eenmaal terug op de Plotscherhof bakte ik met deze ingrediënten, maar zonder weegschaal of bakvorm, een simpel brood. Probeer het een keer uit! Natuurlijk wordt het met veel ervaring beter, maar ook de bakbeginner kan een acceptabel broodje bakken.
Een paar tips:
- De meel/bloem verhouding kun je variëren. Meer witte bloem geeft een luchtiger resultaat.
- Begin met wat krap meel, dan heb je nog wat achter de hand bij te nat deeg. Dat is beter te doen dan te droog deeg weer soepeler te krijgen. Vocht naderhand toevoegen is lastig.
- Rijst je deeg niet goed, laat het dan wat langer staan.
 
Volkorenbrood
Ingrediënten
330 gram volkorenmeel
170 gram witte bloem of lemairemeel
300 ml handwarm water
25 gram verse gist of een zakje gedroogde gist voor 500 gram bloem
1 theelepel zout
Olijfolie om aanbakken te voorkomen
Bereidingswijze
1. Roer in een grote kom een voordeeg van de gist, al het water en de helft van het meelmengsel. Laat de kom met dit mengsel een half uur rijzen in een koude oven waarin je op de bodem een pannetje heet water hebt gezet.
2. Meng de rest van het meel en het zout door het verdubbelde voordeeg en kneed het deeg daarna een paar minuten met de hand tot het soepel voelt. Je voelt het tijdens het kneden elastischer worden.
3. Vorm het brood. Ik maakte een vlecht in de hoop het uitlopen wat te beperken. Wrijf wat olie op de onderkant van het brood en zet het op het bakblik (of gebruik bakpapier). Plaats het in de onverwarmde oven tot het weer in omvang verdubbeld is.
4. Haal het gerezen brood uit de oven en dek het zolang af. Verwarm de oven tot 200 graden en bak het brood in veertig minuten bruin en gaar.

Dit simpele recept leverde twee tevreden gezichten op. Met goed gevulde magen gaat geen Dolomietentop te hoog!
En omdat mama ook vakantie had, hebben we een hoop lol gehad om zes verschillende broodvormen te verzinnen....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten