5 mei 2016

Venkelsalade met sinaasappel


Een droomcombinatie, sinaasappel met venkel. Citroensap, olijfolie, zout en chilivlokken maken het af - maar de harmonie tussen sinaasappel en venkel is toch echt de basis van dit gerecht. Het is bepaald geen origineel recept, ik blog het vooral als suggestie. Wij aten het bij gebakken schol na een paar dagen in Noord Groningen. We bezochten in die tijd onder andere ons vaste stekje Noordpolderzijl, een magisch mooie plek aan de Waddendijk waar de kleinste zeehaven van Nederland te vinden is.

Op weg naar de kleinste zeehaven van Nederland in Noordpolderzijl

Als je dan weer in Utrecht terug komt, over de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug heen, dan straalt al het groen en de warme zon je tegemoet. Wat is er toch veel moois zo vlak in de buurt. Ik probeer de laatste tijd 10.000 stappen per dag te zetten. Dat is geen straf met dit weer, en ik ontdek telkens weer mooie plekken onderweg. Het plaatje hieronder van bomen die in zoveel kleuren uitlopen is genomen op een plek met nogal veel verkeerslawaai van de A12, maar de bomen zijn er niet minder prachtig om!

Bomenpracht langs het Inundatiekanaal in Utrecht Lunetten

Deze salade is trouwens ideaal als recept op voorraad voor een dag als deze, als je terugkomt van een paar dagen weg. Venkel kan goed bewaard worden in de koelkast en sinaasappel heb je toch al vaak liggen. De rest van de ingrediënten komt met gemak uit de voorraadkast. Citroen geeft net wat meer diepte aan het sinaasappelsap maar ik denk dat een goede azijn dezelfde dienst zou kunnen bewijzen.


Voor het netjes op de schaal presenteren moet je de sinaasappel weer even omhoog halen, de venkelplakken hebben een ongelofelijk hardnekkige neiging om de stukjes sinaasappel omlaag te duwen. Of de sinaasappelplakjes laten zicht te makkelijk omlaag duwen. Hoe dan ook, als je niet uitkijkt blijf je aan tafel onderin de schaal met een stapel sinaasappel zitten. En dat zou jammer zijn, want juist de combinatie is zo zalig.


Venkelsalade met sinaasappel

2 sinaasappels
1 venkelknol, in dunne schijfjes, met het fijne groen apart gehouden
sap van een halve citroen
een scheut olijfolie
zeezout
chilivlokken (pul biber bij de buurtsuper)

Fileer de sinaasappels, vang het sap op op het bord waarop je de salade gaat maken en schaaf de venkel in heel dunne plakjes. Combineer alle ingredienten. Gebruik het groen van de venkel om te garneren. Lekker met vis.

Tip: geen zin in sinaasappels fileren? Schil ze dan wel tot voorbij de vliesjes maar snijd ze daarna in flinterdunne plakken, en halveer de plakken of snijd ze in kwarten.

En dit is hem dan, de haven van Noordpolderzijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten