20 september 2015

Septembersla: rode kool, tomaat, rode biet en botersla

 

Dit is een recept dat maar heel kort te maken valt. Als je je tenminste in de keuken aan de seizoenen wilt houden. Tomaat heeft toch echt zon en zomer nodig om een mooie smaak te krijgen, dus die verdwijnt hier straks weer uit de keuken. Ook botersla uit het biologische groentenpakket zal in de winter verdwijnen. Veldsla of andere spruitende blaadjes zou de botersla nog kunnen vervangen.


In deze salade worden botersla en tomaat gecombineerd met rode kool en rode biet. Bietjes zijn er al langer, maar de rode kool ligt nu net weer vers in het schap. Na een zomer zonder is het een hernieuwde kennismaking. Rauw vind ik kool vooral lekker in saladecombinaties. Puur is hij te zwaar, tenzij hij wordt geblancheerd of gemasseerd zoals ons vakantiesouvenir, de Krautsalat van een paar weken terug.



Ik had van te voren geen plannen om te bloggen, maar het was zo leuk om te zien hoe het hele gezin van deze, toch redelijk apart ogende, salade smulde dat ik gauw met de laatste rest naar buiten ben getogen om in het septemberavondlicht nog even een foto te maken. Niets overheerst in deze salade. Knapperige rode kool, zachte sla, zure tomaat, die speciale zoetige aardse bietensmaak: het vult elkaar alleen maar aan. Naar smaak zou je ook nog wat rode ui kunnen toevoegen, eventueel even in water of azijn geweekt.

Septembersla
voor vier personen

een halve botersla
ongeveer 100 gram rode kool, fijngesnipperd
een bietje, rauw geschild en geraspt
twee tomaten, in kleine stukjes
eventueel een kwart rode ui in flinters, een kwartier in water met azijn geweekt
balsamicoazijn en goede olijfolie
wat grof zout en peper uit de molen
naar smaak wat blaadjes munt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten