8 juli 2015

Crespelle: gevulde flensjes uit de oven


' Crespelle'  zo heet het Italiaanse gerecht van dunne flensjes die worden gevuld en gegratineerd. We eten ze hier vaker, ooit opgepikt uit Marcella Hazan's kookboek. Nu had ik een rest pannekoekendeeg dun uitgebakken. De rest van zes flensjes moest opgemaakt worden. Het pakket van Beterbio was net binnen, voorjaarstijd, nou ja, zomer al, dus bladgroenten alom.


Andijvie wordt hier in huis vooral goed gegeten als er geen stamppot omheen zit. Ik fruitte voor de vulling dus een ui en liet de andijvie meeslinken. De vulling zou misschien helemaal zonder binding door bloem kunnen, maar voor de zekerheid maakte ik toch even een kleine roux. Met wat melk, een stuk milde verse pekelkaas (peynir) en wat kikkererwten leverde dat een vulling op die onverwacht goed op smaak was. Ik heb voor de vorm nog een snufje ras el hanout toegevoegd, maar dat was amper nodig.


Als tomatensaus greep ik terug op de toversaus. Zit het even mee, maak die saus dan meteen van drie of vier blikken. Ideaal om een rest later in de week nog in andere gerechten te verwerken. Gratineren kan met Hollandse kaas, maar ook mozzarella of pecorino of parmezaan zou heerlijk zijn.



Alles bij elkaar is dit een perfect zaterdagrecept om restjes van de week weg te werken. De flensjes had ik al twee dagen eerder gebakken, pannekoekendeeg kan je niet goed bewaren. Zowel de saus als de vulling zijn heel makkelijk aan te passen om resten te verwerken. Wat paprika, champignons of andere groente, een rest saus, kaas die op moet: het vindt allemaal zijn weg in deze ' crespelle'. Ik zou dit recept niet zo snel ' from scratch'  maken; het combineren van resten ligt veel meer voor de hand.



Een laatste aanpassing: voor onze oudste die met een pijnlijke beugelmond kampt heb ik de vulling met andijvie, kaas en kikkererwten helemaal fijn gepureerd. De flensjes/pannenkoeken worden ook nog wat zachter in de oven. Het geheel is dan prima te eten.

Crespelle: gevulde flensjes uit de oven

Ingrediënten
1 ui
olie/boter
halve krop andijvie (4-500 gram)
1 laurierblad
zes pannekoeken
wat tomatensaus naar keuze (ik gebruikte toversaus)
1 stukje boter (1 el)
wat bloem (1 afgestreken el)
een halve plak peynir uit blik
100 gram gare kikkererwten
200 ml melk
evt. wat peper of ras-el-hanout naar smaak
wat kaas voor het gratineren

Bereiding
1. Warm de oven voor op 175-200 graden. Maak toversaus volgens het vaste recept. Fruit voor de vulling de ui in wat boter of olie. Laat dan de andijvie in reepjes meeslinken. Neem het geheel uit de pan, maak een heel kleine roux van wat boter en bloem, blus met wat melk. Even laten doorkoken, dan peynir en kikkererwten toevoegen, en eventueel nog ras-el-hanout. Wil je een meer gebonden saus, pureer dan het geheel. Je kunt ook de andijvie weer toevoegen zonder pureren.
2. Vul de flensjes, leg ze in de ovenschaal en dek af met tomatensaus en wat kaas naar keuze. Gratineer 20-25 minuten en serveer heet.

Opmerking
Zin in een wat authentieker recept? Kijk dan even om de hoek bij Antoinette, die uitging van een recept van Claudia Roden en spinazie en ricotta gebruikte voor de vulling.

1 opmerking: