29 juli 2015

Chocolate chunk cookies

 

Deze koekjes zijn gevaarlijk snel te maken. Het is een Amerikaanse klassieker. Een heerlijk volle chocoladesmaak afgewisseld door brosse stukjes met alles wat een boterkoekje lekker maakt (veel boter, weinig anders, en een vleugje echte vanille). Omdat het een klassieker is, zijn er 100 variaties. Met noten, met zeezout, met nog meer chocolade, met rozijnen, met cacao door het deeg...


Dat ze snel klaar zijn is niet het enige bezwaar tegen deze jongens. Bijkomend probleem is ook dat ze eigenlijk niet kunnen mislukken. De structuur van het eindresultaat is namelijk niet te wijten aan ingewikkelde tussenstappen maar gewoon simpelweg aan goede ingredienten.


Zou ik dit vaak voor ons gezin bakken, dan liep het niet goed af. Mijn zoons eten ze zelfs bevroren recht uit de vriezer. (Ik zou het ook doen als ik de kans kreeg, maar aan een leeg bakje of zakje is geen eer te behalen). Maar.... als er wordt gevraagd om te bakken voor de schoolbazaar, en dan graag iets dat in eenheden voor vijftig cent per stuk verkocht moet worden, dan is dit het ideale recept.


Je kunt de grootte van je koekjes namelijk aanpassen aan de gelegenheid zonder dat dat veel gepriegel of gedoe geeft. Ze blijven een paar dagen goed, dus ook bij een drukke nieuwe baan komt de planning niet in gevaar. Invriezen is ook prima mogelijk. Echt, het enige gevaar is dat je er zelf te veel van eet. En daar hadden wij dus die bazaar voor.


Wat de bereiding betreft kan ik kort blijven. Die is, zeker met een keukenmachine, heel simpel. Maar ook als je de boter met een houten lepel in een kom roert, komen er zalige koekjes van. Het snijden van de chocolade is makkelijker als je een merk koopt met dunne tabletten, zoals de fair trade chocolade van de Lidl of het eigen merk 72% chocolade van de AH. Tony Chocoloney kan ook, maar wordt meer gruis met brokken. Ook lekker hoor. Chocolate chips, vroeger zo gretig geimporteerd uit de VS of UK zijn niet meer nodig sinds chocolate chunk cookies de nieuwe mode zijn geworden. Op veel Amerikaanse sites wordt omstandig uitgelegd waarom in stukken gehakte chocolade zo veel lekkerder is dan die druppels uit een zakje. Weer een probleem minder!


Chocolade stukjes koekjes

Ingrediënten
120 gram boter
200 gram suiker, mengsel van fijne kristalsuiker en rietsuiker of bruine basterd
een theelepel vanille-extract
1 ei
200 gram bloem
1/4 theelepel zout
150-200 gram chocolade, in grove stukken gehakt

Bereiding
1. Roer de boter een paar minuten met de suiker tot het een cremige massa is geworden. Voeg dan het ei toe en laat dit een paar minuten meedraaien. De meeste recepten roeren nu vervolgens de bloem met de machine erdoor en hevelen dan met de hand de chocoladestukken door het deeg. Met de bisschop op de KitchenAid echter lukt het ook om gewoon bloem, zout en chocolade in een keer bij het boter-ei mengsel te voegen. Even draaien tot een samenhangend deeg. Dat is in 10-30 seconden prima gemengd.
2. Zet het deeg met ruime afstanden ertussen in gelijke porties op het blik. 24 ijslepels voor norrmaal formaat koeken (zo groot dat eentje echt genoeg is). Duw ze wat plat. Bak ze 10-12 minuten bij 175 graden hetelucht. Ze garen na op het rek.

Opmerking - reuzenkoeken kunnen nog wat groter, dan maximaal zes per blik. Zelf neig ik eerder naar kleine koekjes, bijvoorbeeld zo'n 70 5ml-porties voor nette koekjes voor bij de koffie. Zelfs als je daar twee van eet blijft de hoeveelheid nog beperkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten