26 juni 2015

Kersen-kaneel-cake

 
Dit is een prachtige cake om de kersentijd mee in te luiden. De kersen zijn laat dit jaar, maar ik heb begrepen dat de oogst ondanks enkele dagen nachtvorst in de ongunstige (bloesem)periode er toch goed bij hangt. Na dat eerste zakje dat al bijna verdwenen is voordat je goed en wel thuis bent komen we algauw in die weken dat er tijd en kersen genoeg zijn om een hele cake te bakken. Vorig jaar bakte ik met deze schitterende zwartrode kersen onze traditionele kaneel-kersen-extravaganza.


Het recept is een variant op de Kirschkuchen die ik als kind zo vaak gegeten en ook zo vaak zelf gebakken heb. Oorspronkelijk een bakpoederdeeg met melk. Dat kan spekkig worden of inzakken. Yoghurt geeft een gelijkmatiger bakresultaat, vandaar dat ik die vervanging heb gedaan. Verder geeft yoghurt ook wat zuur in je deeg, waardoor voor een deel baking soda als rijsmiddel gebruikt kan worden. Heb je geen baking soda in huis, neem dan bakpoeder. Ook de Griekse yoghurt kan door de meer gangbare normale yoghurt vervangen worden.


Wat de kersen betreft heb je drie keuzes: verse hele kersen, verse ontpitte kersen, of kersen uit pot of blik. De laatste geven zelfs goed uitgelekt toch meer vocht in je deeg. Ik geef de voorkeur aan hele kersen met pit. Mocht je het voor het kiezen hebben, en wil je je kiezen sparen, kies dan grote kersen. Dat levert minder pitten op en het is sneller te zien waar ze zitten. Bovendien komen er mooi foto's van...


Door de combinatie van fruit en cakedeeg is deze kersencake wel een paar dagen te bewaren. Hij blijft lekker lang vochtig. Maar ik heb dat nog nooit meegemaakt. Bakken is eten!


Kirschkuchen: kersen-kaneel-cake

Ingrediënten
500 gram kersen, met pit
3 eieren
175 gram suiker
100 gram boter
250 gram speltbloem (patentbloem kan net zo goed)
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
130 ml Griekse yoghurt 10%
1 flinke theelepel kaneel (hier: versgemalen. Uit een potje moet je misschien een krappe eetlepel nemen)

Bereiding
1. Warm de oven voor op 175 graden. Was de kersen en droog ze.
2. Maak een geroerd deeg van de boter, eieren, suiker, yoghurt, bloem en bakpoeder/baking soda en kaneel. Schenk het in een voorbereide vorm. Ik gebruikte een brownievorm van 20 bij 30 cm, een ronde vorm van 26 cm kan ook. Verdeel de kersen over het deeg. Duw ze er een beetje in.
3. Bak de cake 45 minuten.

Opmerking
Zijn de kersen niet in het seizoen? Gebruik dan uitgelekte kersen uit een pot. Je kunt dan de hoeveelheid yoghurt met 30-50 ml verminderen vanwege het vocht dat nog uit de kersen lekt. Omdat ze wat zachter zijn leg je ze niet bovenop maar schep je ze door het klare deeg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten